GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Culturele onderdompeling: Wat het is en waarom het zo levensveranderend is

Culturele onderdompeling: Wat het is en waarom het zo levensveranderend is

Studiereizen in het buitenland bieden je de kans om je volledig onder te dompelen in een nieuwe cultuur, vaak voor de eerste keer. Blootgesteld worden aan een rijke, diepe cultuur die van invloed is op muziek, eten, drinken, familie, feestdagen, kleding en overtuigingen kan boeiend en volledig transformerend zijn.

Hoewel je misschien gefocust bent op het leren van een nieuwe taal, ga je veel verder dan taalvaardigheden. Je ontwikkelt een holistisch begrip van een andere cultuur en drijft jezelf uit je comfortzone. Misschien leer je wel nieuwe hobby's, lokale recepten of een favoriete sport.

Ben je klaar voor je eigen culturele onderdompelingsreis? Ontdek wat het precies is en waarom het je zo kan veranderen.

Verbeter je inlevingsvermogen en culturele gevoeligheid

Door je onder te dompelen in een andere cultuur kun je de wereld vanuit een ander perspectief bekijken. We groeien allemaal op met een bepaald geloofssysteem, dus als je de wereld door een andere bril bekijkt, krijg je meer waardering en empathie voor anderen.

Stel je voor dat je naar een documentaire over het oude Rome kijkt. Als je niets weet over de Romeinse geschiedenis, vind je de verhalen over het Pantheon of de Thermen van Caracalla misschien niet zo interessant. Maar als je door deze belangrijke plaatsen hebt gewandeld en hebt geleerd over de invloed van deze oude beschaving tijdens een buitenlandse studiereis naar Italië, dan zul je waarschijnlijk met veel meer waardering kijken en dierbare herinneringen opdoen.

Ontdek nieuwe hobby's en interesses

Culturele onderdompeling stelt je bloot aan een hele nieuwe wereld die je misschien niet eens kent. Je kunt een nieuwe sport, recept, kunststijl, taal of dansvorm leren die diep geworteld is in de plaatselijke cultuur.

In plaats van naar de nationale sport sumoworstelen in Japan op tv te kijken, kun je ook een echt toernooi in Tokio bijwonen. Of bekijk de moderne geschiedenis van dichtbij in Berlijn, speel een partijtje rugby in Engeland of bekijk een eSports match in Seoul. Door jezelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur, creëer je nieuwe manieren om contact te maken met mensen en de wereld. Zoals Mahatma Gandhi zei: "De cultuur van een natie huist in de harten en in de ziel van haar mensen".

Neem deel aan culturele vieringen

Op vakantie ontmoet je zelden de lokale bevolking, laat staan dat je de kans krijgt om te zien hoe ze leven. Door je onder te dompelen in een nieuwe taal en cultuur kun je andere manieren van leven, overtuigingen en tradities leren kennen.

Misschien kun je meedoen aan de vieringen van Drie Koningen in Spanje, Thanksgiving in de VS of een uitnodiging scoren voor een strand-BBQ in Sydney's Bondi Beach op Australia Day. Wie weet krijg je op een dag zelfs een uitnodiging voor de ultieme culturele gebeurtenis - een bruiloft. Het geluk hebben om deel te nemen aan een bruiloft uit een andere cultuur is een absoluut onvergetelijke ervaring.

Begrijpen hoe taal verbonden is met cultuur

Taal is nauw verbonden met cultuur. Elke taal heeft zijn eigen idiomen, straattaalwoorden en uitdrukkingen die zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld. Zo belichaamt het Japanse woord "omotenashi" het concept van oprechte gastvrijheid en service, dat diep geworteld is in de Japanse cultuur. In veel Oost-Aziatische culturen is buigen een gebruikelijke begroeting die respect en hiërarchie uitstraalt, terwijl in Westerse culturen handdrukken in de meeste omgevingen gebruikelijk zijn.

In Australië is de informele, vriendelijke en afgekorte taal een weerspiegeling van de relaxte aard van de Australische cultuur. Mensen noemen elkaar "mate" in veel contexten, zelfs met mensen die ze net hebben ontmoet, en veel woorden worden afgekort of afgekort: "arvo" voor "afternoon", "avo" voor "avocado" en "barbie" voor "barbecue".

In Ierland hebben veel Ierse slangwoorden zich ontwikkeld uit de Ierse versies van het woord, andere weerspiegelen gewoon hoe "gas" (Iers slang voor grappig) de Ieren zijn.

Verbeter je taalverwerving

We weten dat onderdompeling een ongelooflijk effectieve manier is om een taal echt onder de knie te krijgen. Omringd worden door moedertaalsprekers en elke dag de kans krijgen om de taal te gebruiken kan van onschatbare waarde zijn voor je vooruitgang en je motiveren om door te gaan met leren.

Een ander belangrijk aspect van culturele onderdompeling is de manier waarop het kan helpen om je accent en spreekvaardigheid te verbeteren. Door elke dag naar moedertaalsprekers te luisteren, op de radio, op straat, in winkels of in sociale omgevingen, zul je een authentieker en natuurlijker klinkend accent ontwikkelen. Door regelmatig met moedertaalsprekers om te gaan, kun je veelgebruikte zinnen en uitdrukkingen oppikken die je in je eigen spraakpatronen kunt opnemen.

Dit kan zo simpel zijn als het horen van "What would you like?" elke ochtend wanneer je een café bezoekt, of het volgen van instructies in een fitnessles op de sportschool. Reageren op echte gesprekken dwingt je om te oefenen, wat leidt tot een grotere spreekvaardigheid in een kortere tijd.

Conclusie

Je onderdompelen in een andere cultuur is een transformerende reis die je waardevolle inzichten verschaft in de wereld om je heen. Terugkeren naar huis na een diepgaande culturele ervaring kan een uitdaging zijn. Je hebt misschien ongelooflijke nieuwe ideeën en interesses, maar je hebt moeite om mensen te vinden met wie je die kunt delen. Interessant genoeg is dit heel gewoon en staat het bekend als "omgekeerde cultuurschok". Het belangrijkste om te onthouden is om jezelf de tijd te geven om je aan te passen en je opnieuw te verbinden. Na verloop van tijd zul je misschien merken dat je met meer mensen dan ooit thuis contact maakt, omdat je ervaringen deelt die je hebt meegenomen van je reis naar het buitenland.

Dompel jezelf onder in een nieuwe cultuurOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer