GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hobby’s, soft skills en talen: 5 manieren om je cv te verbeteren

Hobby’s, soft skills en talen: 5 manieren om je cv te verbeteren

‘Gewoon’ een goed cv hebben is tegenwoordig niet meer goed genoeg. Om de baan of stage van je dromen te bemachtigen, heb je een geweldig cv nodig. En zo’n geweldig cv bevat tegenwoordig meer dan alleen maar je opleidingen en werkervaring. Die dingen zijn natuurlijk essentieel, maar je kunt er nog heel veel andere zaken op vermelden om  een dijk van een cv te maken.

Je moet je een cv zien als een kennismaking met jou: mensen leren jouw geweldige persoonlijkheid, je passies en hobby’s erdoor kennen. Andere kandidaten die op dezelfde functie solliciteren hebben waarschijnlijk ongeveer dezelfde kwalificaties. Het gaat er dus om dat je het type persoon blijkt te zijn die jouw toekomstige werkgever dolgraag in zijn team wil hebben.

Ben je klaar om jezelf van je beste kant te laten zien? Hier een paar tips voor een beter cv:

1. Werk aan je soft skills

Ben je supergoed in het geven van presentaties en deel je jouw werk en ideeën probleemloos voor een kamer vol mensen? Het is natuurlijk helemaal niet gek om bijvoorbeeld op je cv te vermelden dat je supergoed bent in het maken van spreadsheets (hell yeah), dus waarom zou je het niet óók op je cv zetten dat je een mensenmens bent, geweldig communiceert en problemen oplost in groepsverband, en ook nog eens zonder morren koffie haalt voor iedereen?

Al deze overdraagbare vaardigheden, ook wel soft skills genoemd, maken je op alle fronten een betere kandidaat en helpen de sollicitatiecommissie om voor zich te zien hoe jij in het team zou passen. Ook reizen, studeren in het buitenland en het opdoen van nieuwe ervaringen zijn nuttige toevoegingen aan je portfolio van soft skills.

2. Leer een taal

Een tweede of derde taal op je CV is een van de beste manieren om je sollicitatie te laten opvallen. Tweetalige mensen zijn vaak beter in multitasken en hebben meer creatief probleemoplossend vermogen. Geloof je ons niet? Lees ons artikel waarin EF student Flavio uitlegt waarom het investeren in een taalstudie geweldig is voor je carrière en ontdek met welke specifieke talen je een streepje voor hebt.

De lijst met voordelen van tweetalig personeel blijft maar groeien en steeds meer grote werkgevers zijn actief op zoek naar mensen die vloeiend een andere taal spreken. Als je de tijd hebt genomen om een vreemde taal te leren, ben je een geweldige kandidaat voor bedrijven met internationale klanten en voor functies waarvoor veel gereisd moet worden. Bovendien is het een bewijs dat je hard werkt om grote doelen te bereiken.

Je kunt de taalvaardigheden die je nodig hebt bijvoorbeeld opdoen met een taalprogramma in het buitenland. Een van de mooie voordelen hiervan is dat je zowel internationale ervaring als vloeiende taalvaardigheden op je cv kunt zetten. Zo sla je twee vliegen in één klap, en het is bovenal natuurlijk ook gewoon leuk om te doen. Kortom: een win-win-win-situatie (echt!).

3. Vergeet je hobby’s niet te vermelden

Hoewel misschien niet al je interesses direct relevant zijn voor jouw droombaan, betekent dat niet dat ze geen plekje verdienen op je cv. Neem helemaal onderaan wat ruimte om je hobby’s en passies te beschrijven zodat jouw toekomstige werkgever je wat beter te leren kennen.

Door bijvoorbeeld op te schrijven dat je een gekwalificeerde diepzeeduiker bent met een passie voor natuurbeheer, of dat je vrijwilligerswerk doet in het dierenasiel, laat je zien wat voor persoonlijkheid en normen en waarden jij hebt. Ben je een goede hardloper, zit je bij een triatlonclub of maak je in het weekend lange fietstochten? Schrijf het op, want misschien zijn je toekomstige collega’s daar net zo fanatiek in. Als je maar open en eerlijk bent, zodat je de juiste baan kunt krijgen en een plek krijgt in een team dat goed bij je past.

4. Wees creatief met ik, ik, ik

Het draait niet alleen maar om jou… Oké, nou ja, natuurlijk wel, maar let erop dat je niet elke zin met ‘ik’ begint. Varieer daarin, zodat je cv lekkerder leest voor je toekomstige werkgever en je kunt aantonen hoe creatief je bent. Waak voor (te) veel zinnen als “Ik spreek Frans” en “Ik heb in het buitenland gestudeerd”. Denk in plaats daarvan bijvoorbeeld aan het mooier klinkende “Toen ik zes maanden in Parijs studeerde, heb ik mijn taalvaardigheden flink bijgespijkerd, waardoor ik nu vloeiend Frans spreek”.

5. Klaar? Laat iemand anders je cv lezen

Of je het nu vraagt aan je ouders, broer of zus, leraar of die ene buurman die je al sinds je kindertijd kent: zorg ervoor dat iemand je cv even doorleest voordat je het opstuurt. Niet alleen om eventuele taal- en grammaticafouten op te merken, maar ook omdat deze mensen bij uitstek kunnen vertellen welke vaardigheden of kwaliteiten je nog bent vergeten te vermelden!

Het kan behoorlijk onnatuurlijk aanvoelen om over jezelf te praten (of te schrijven), maar deze mensen kennen je zó goed, dat ze zich misschien nog dat ene evenement kunnen herinneren dat je jaren geleden bijwoonde wat goed op je cv staat, of die cursus die je op school als extra vak hebt gevolgd. Dat zijn allemaal waardevolle toevoegingen!

Leer in vliegende vaart een taal bij ons!Lees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer