GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

13 middeleeuwse woorden die rijp zijn voor een comeback

13 middeleeuwse woorden die rijp zijn voor een comeback

Midden-Engelse sprekers hadden zeker een manier met woorden. Met dramatische flair en multiculturele invloeden gebruikten sprekers van het Engels tijdens de Middeleeuwen een scala aan interessante en uitgebreide woorden en uitdrukkingen om zichzelf uit te drukken. Sommige woorden herkennen we vandaag misschien niet eens. Archaïsche spellingen en onbekende lettercombinaties waren kenmerkend voor de Engelse taal tijdens de Middeleeuwen, dus veel van deze woorden zijn vergeten of buiten gebruik geraakt.

Als we begrijpen hoe mensen in die tijd Engels spraken, kunnen we zien hoe de taal zich in de eeuwen daarna heeft ontwikkeld en krijgen we inzicht in de mensen die in die periode leefden. Het kan ook zorgen voor een aantal leuke nieuwe toevoegingen aan je taalkundige arsenaal. We hebben een lijst samengesteld met onze favoriete middeleeuwse woorden die klaar zijn voor een comeback. Sommige ken je misschien al, terwijl andere je nieuwe favoriete termen kunnen worden om in een informeel gesprek te gebruiken!

1. Respair

Dit woord heeft wortels in de Franse taal en beschrijft het gevoel nieuwe hoop te hebben na een moeilijke tijd van wanhoop.

2. Gobemouche

Dit woord, geleend van het Frans, betekent letterlijk "vliegenvanger". Het werd gebruikt om iemand te beschrijven die gemakkelijk goedgelovig is of vatbaar is voor het geloven van alles wat hem wordt verteld. In moderne tijden zouden we de term "sucker" of "pushover" kunnen gebruiken, maar " gobemouche" heeft een zekere ouderwetse charme.

3. Cockalorum

Deze term, die verwijst naar een persoon die overdreven opschepperig of arrogant is, heeft zijn wortels in het Middeleeuw engelse woord 'cok', wat 'haan' betekent. Stel je voor dat je iemand een "cockalorum" noemt de volgende keer dat ze te veel opscheppen over hun prestaties.

4. Quixotic

Een nogal interessant woord dat iets beschrijft dat wordt gekenmerkt door extravagante ridderlijke, romantische of idealistische opvattingen of acties.

5. Sinecure

Gebruik deze om iemand te beschrijven met een comfortabele, maar goedbetaalde baan die weinig tot geen echt werk vereist.

6. Flummox

Dit woord, dat verwarren of verbijsteren betekent, heeft een leuke, speelse klank en beschrijft die momenten waarop je iets gewoon niet lijkt te begrijpen.

7. Fopdoodle

Dit hilarische woord, dat een dwaas of ijdel persoon betekent, is een geweldig alternatief voor de meer algemeen gebruikte term 'idioot'. Het is wat speelser en minder hard.

8. Blandish

If someone is coaxing you with flattery or sweet talk in order to positively influence your affections, they’re blandishing you.

9. Nefarious

Gooi deze in een gesprek om iets buitengewoon slecht of crimineel te beschrijven. Het komt van het Latijnse bijvoeglijk naamwoord nefarius en het Latijnse zelfstandig naamwoord nefas, wat 'misdaad' betekent.

10. Garrulous

Iemand die je oor eraf babbelt? Als ze overdreven of zinloos spraakzaam zijn en de neiging hebben om lang te praten, zijn ze praatziek.

11. Fastidious

Deze betekent aandacht voor detail - als iets of iemand nauwgezet is en buitensporige zorg toont of eist, kun je dit woord invullen.

12. Persiflage

Een amusante, verwijzend naar licht, lichtzinnig geklets of goedaardige spot die voor de grap wordt gezegd.

13. Sparple

Dit woord is niet alleen leuk om te zeggen, het kan ook van pas komen. Het betekent de aandacht van het ene afleiden door een groot ding van iets heel anders te maken.

Dus daar heb je het - een schare middeleeuwse woorden die klaar zijn voor hun comeback in het alledaagse Engels. Deze woorden voegen niet alleen wat plezier en humor toe aan je vocabulaire, ze hebben ook een rijke geschiedenis. Dus probeer ze eens uit en kijk hoe ze wat middeleeuwse flair aan je dag kunnen toevoegen.

Verfijn je Engels in het buitenlandLearn more
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer