GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Een survivalgids voor Amerikaans Engels

Een survivalgids voor Amerikaans Engels

Je bent Engels aan het leren. Goed bezig! Het is de meest gesproken taal ter wereld, en je kan gemakkelijk contacten leggen, want er zijn 1,5 miljard mensen deze taal spreken. Maar omdat het al eeuwenlang zo veel wordt gebruikt in de westerse wereld, is het in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten van Amerika iets anders geëvolueerd, wat heeft geleid tot een versie van de taal die bekend staat als 'Amerikaans Engels'.

Hoewel het Amerikaans Engels niet zoveel verschilt van het Brits Engels, zijn er toch een paar verschillende regels voor bijvoorbeeld de spelling, die handig zijn om te weten. Of je nu in Los Angeles of Londen woont of studeert, hier is onze survivalgids om beide versies te begrijpen.

1. Kies de juiste datum

Als je dit weet kan het je veel tijd besparen bij het plannen van je sociale agenda of lesrooster. In Brits Engels (we noemen het vanaf nu gewoon 'Engels', oké?), worden datums meestal geschreven in de volgorde: datum/maand/jaar. Dus 05/10/23 betekent 5 oktober 2023.

Wanneer we echter naar de andere kant van de Oceaan gaan, naar de Verenigde Staten, worden de datums in een andere volgorde geschreven: maand/dag/jaar. In het Amerikaans Engels, als je op 5 oktober 2023 naar een concert zou gaan, zou de datum op het ticket worden geschreven als 10/05/23.

2. Hoeveel ‘l’en?

Veel voorkomende woorden in het Engels hebben een dubbele medeklinker, zoals een 'l', bijvoorbeeld; travelled, of cancelled. Heel vaak laat het Amerikaans Engels deze dubbele medeklinkers vallen, en verandert het in traveled, en canceled.

Er zijn echter een paar uitzonderingen waarbij het Amerikaans-Engels de dubbele l-spelling behoudt. Dit gebeurt bij woorden waarbij de klemtoon wordt gelegd op een lettergreep die niet aan het begin van het woord is. Bijvoorbeeld controlled heeft een dubbele l, omdat de nadruk controlled is. Hetzelfde geldt voor andere dubbele letters, zoals het behouden van de dubbele t bij committing.

3. Let op met klinkers!

Het toevoegen of verwijderen van extra klinkers, vooral rond 'ou'-geluiden, is een veel voorkomende fout die wordt gemaakt. De algemene regel geldt dat waar Engels een 'ou' gebruikt, Amerikaans Engels zich niet bezighoudt met de 'u' en alleen een 'o' gebruikt.

De meest voorkomende voorbeelden zijn de Engelse woorden colour, favourite en behaviour, die color, behavior en favorite worden wanneer ze worden Americanized (of is het, Americanised?).

4. S of Z?

Hier is nog een spellingsverschil dat vaak tot verwarring leidt. Naarmate het Amerikaans-Engels zich heeft ontwikkeld, heeft het veel van de 's'-en aan het einde van Engelse woorden vervangen door 'z's'. Ze klinken hardop hetzelfde, maar zijn anders geschreven. In het Engels zou je bijvoorbeeld organised, kunnen zijn, maar in Amerikaans Engels zou je organized zijn. Het geldt hetzelfde voor realise (realize), cosy (cozy) en apologise (apologize).

5. Wordt het hier warm?

In de UK wordt de temperatuur gemeten in graden Celsius. Deze schaal heeft 100 punten, of graden, gemarkeerd tussen waar water bevriest (0°C) en waar water kookt (100°C). Op een warme zomerdag in het Verenigd Koninkrijk kan de weersvoorspelling 25°C zijn.

In de Verenigde Staten wordt de temperatuur gemeten op de Fahrenheit-schaal, waar het vriespunt van water 32 ° F is en het kookpunt 212 ° F. Dus als iemand het over '25 graden' heeft, is het essentieel om te weten of ze Celsius of Fahrenheit gebruiken, omdat het een warme dag of een zeer koude dag kan betekenen!

6. Laten we het eens hebben over het meetsysteem

De meeste landen in Europa gebruiken het metrieke stelsel om zaken als afstand en gewicht te meten; centimeters, meters en kilometers voor afstand, gram en kilogram voor gewicht. De Verenigde Staten gebruiken echter nog steeds het imperiale systeem, dat oorspronkelijk door het Britse rijk is gecreëerd; het meet de afstand in inches, feet en mijlen, terwijl het gewicht wordt gemeten in ponden en ounces.

In het Verenigd Koninkrijk is het nog iets ingewikkelder, waar meestal enkele metrische en enkele imperiale metingen worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld aan het kletsen bent met een Brits-Engelse spreker, worden korte afstanden vaak beschreven in meters, maar vervolgens worden mijlen (in plaats van kilometers) gebruikt voor langeafstandsmetingen, zoals reizen tussen steden.

7. Het uispreken van ‘t’s

Er zijn veel verschillende accenten in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten, waardoor het lastig is om voor veel dingen een 'juiste' uitspraak te definiëren. Een regel die echter handig is om te onthouden, is dat Engelstaligen vaak de 't' in het midden en aan het einde van woorden zullen uitspreken, terwijl veel Amerikaans-Engelstaligen het zullen verzachten.

In het Amerikaans-Engels klinken woorden als 'twenty' meer als 'twenny', en 'party' kan afdrijven naar 'pardy'. De meer opvallende 't' in het Engels is ook veel duidelijker in woorden als water, little en better. Probeer er eens op te letter de volgende keer dat je naar Amerikaanse of Engelse tv kijkt, of naar een podcast luistert met Amerikaanse of Engelse accenten.

8. Nog een paar gekke verschillen

Soms worden er ook verschillende woorden gebruikt, waar hetzelfde mee wordt bedoeld. In het Engels zou je bijvoorbeeld een flat kunnen huren terwijl je aan de universiteit studeert, terwijl je in het Amerikaans Engels een appartement zou huren. Of misschien heb je vannacht in Engeland gedroomd om op holiday te gaan, terwijl je in de Verenigde Staten had gedroomd om op vacation te gaan.

9. Denk na tegen wie je het hebt!

Bij veel van deze regels gaat het niet echt om goed of fout, aangezien beide versies van het Engels algemeen worden geaccepteerd.

Wat belangrijker is, is het weten naar wie je iets stuurt. Meestal wordt het Amerikaans Engels gebruikt in de Verenigde Staten, en alle andere Engelssprekenden in andere delen van de wereld gebruiken vaak de Brits-Engelse regels.

WhatsApp je met een vriend in Engeland of mail je een Engelssprekende collega in Europa? Of solliciteer je naar een universiteit in de Verenigde Staten? Denk goed na voor wie de boodschap is en pas je tekst daarop aan!

Werk aan je Engelse skills in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer