Italiaans leren

Overweeg je om een nieuwe taal te leren? Waarom probeer je geen Italiaans? Of je nu een tripje naar Italië plant, geïnteresseerd bent in de Italiaanse cultuur en literatuur, of gewoon je taalvaardigheden wilt uitbreiden, Italiaans leren kan een waardevolle en leuke ervaring zijn. In dit artikel bespreken we de redenen om Italiaans te leren, de voordelen, efficiënte leermethodes, hoe je je motivatie op peil houdt, manieren om je vaardigheid te beoordelen, richtlijnen voor het kiezen van een cursus van hoge kwaliteit en waarom studeren in het buitenland de meest effectieve methode is om Italiaans onder de knie te krijgen.

Italiaans leren met EF

Inhoud artikel

Wil jij Italiaans leren?

Dit is waarom je EF zou moeten kiezen voor je cursus Italiaans in het buitenland.

Wereldwijd leider in internationaal onderwijs

Ultramoderne school in Rome

60 jaar ervaring

All-inclusive pakket: taalcursus, accommodatie en maaltijden

24/7 support, vanaf het moment dat je boekt tot wanneer je weer thuis bent

Italiaans leren in Italië

Waarom Italiaans leren?

Italiaans is een prachtige en veel gesproken taal met ongeveer 85 miljoen sprekers wereldwijd. Het is de officiële taal van Italië, San Marino en Vaticaanstad en wordt ook gesproken door veel mensen in Zwitserland, Kroatië en Slovenië. Er zijn veel goede redenen om Italiaans te leren, van culturele verrijking tot carrièremogelijkheden en persoonlijke groei. Je kunt bijvoorbeeld klassieke literatuur van Italiaanse schrijvers zoals Dante, Petrarca of Boccaccio in hun originele taal lezen. Je kunt de subtiele nuances van Italiaanse opera's waarderen door ernaar te luisteren in het Italiaans. Je kunt ook de Italiaanse keuken verkennen door recepten in het Italiaans te lezen en je kunt zelfs traditionele Italiaanse gerechten koken. Bovendien kun je beroemde steden als Rome, Florence en Venetië bezoeken en met de plaatselijke bevolking communiceren in hun moedertaal, waardoor je reiservaring nog betekenisvoller en leuker wordt. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, literatuur, muziek, koken of wetenschap, Italiaans kan je helpen je begrip en waardering van de wereld te verdiepen.

5 voordelen van Italiaans leren

 1. Culturele verrijking: Italiaans is een taal die sterk geworteld is in geschiedenis, kunst en cultuur. Italiaans leren kan je een diepere waardering geven voor Italiaanse muziek, literatuur, film en kunst. Ook kun je de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van het land beter begrijpen en waarderen. Je kunt daarnaast de beroemde bezienswaardigheden verkennen, zoals de scheve toren van Pisa of het Colosseum in Rome, en meer te weten komen over de tradities, festivals en gewoonten van het land.
 2. Professionele mogelijkheden: Italië is de op acht na grootste economie ter wereld en er zijn veel multinationals actief in het land. Italiaans leren kan deuren openen voor carrièremogelijkheden in sectoren zoals mode, design, toerisme en de voedsel- en wijnindustrie.
 3. Reizen: Italië is een populaire reisbestemming voor mensen van over de hele wereld. Als je Italiaans spreekt kan dit je reizen een stuk leuker maken, omdat het je kan helpen met de lokale bevolking te communiceren, eten te bestellen en makkelijker door het land te navigeren.
 4. Wetenschap en onderzoek: Italië staat bekend om zijn bijdragen aan kunst, literatuur, muziek en wetenschap. Het Italiaans heeft een lange geschiedenis van wetenschappelijke ontdekkingen en als je de taal kent, kun je gebruikmaken van een schat aan bronnen en onderzoeken.
 5. Persoonlijke groei: Een nieuwe taal leren is een uitdagende en voldoening gevende ervaring die je kan helpen je geheugen, concentratie en cognitieve vaardigheden te verbeteren. Het kan je ook helpen om connecties op te bouwen met nieuwe mensen en je begrip van de wereld te vergroten.

Hoe kun je Italiaans leren?

Er zijn veel manieren om Italiaans te leren, zoals lessen volgen op een school, een privéleraar inhuren of online taalleer-apps gebruiken. Het belangrijkste is om een methode te vinden die voor jou werkt en die past bij jouw leerstijl en doelen. Of je er nu meteen in wilt duiken of het rustig aan wilt doen, er is altijd een aanpak die bij je past.

Een van de meest effectieve methoden om Italiaans te leren is door onderdompeling en door naar Italië te gaan om de taal te leren. Dit houdt in dat je in een omgeving bent waar Italiaans de primaire taal is die wordt gesproken in het dagelijks leven. Hoewel dit een uitdaging kan zijn voor leerlingen die niet naar Italië kunnen reizen, zijn er toch veel manieren om thuis een Italiaanse onderdompelingsomgeving te creëren.

Hier zijn drie tips om Italiaans in je dagelijkse routine te integreren:

 1. Label je omgeving in het Italiaans: Je kunt post-it briefjes met Italiaanse woorden op voorwerpen in huis of op kantoor plakken, zoals je koelkast, computer of bureau. Zo zal je worden herinnerd aan de woordenschat op een praktische en zinvolle manier, en de constante blootstelling aan de woorden zal je helpen om ze te onthouden.
 2. Luister naar muziek of podcasts tijdens je woon-werkverkeer: Je kunt naar Italiaanse muziek, podcasts of luisterboeken luisteren terwijl je naar je werk rijdt of naar school fietst, of andere activiteiten doet die niet je volledige aandacht vereisen. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met het ritme, de melodie en de intonatie van de taal en laat je kennismaken met nieuwe woordenschat en uitdrukkingen. En als je podcast of luisterboek gaat over leuke onderwerpen, leer je snel en is het ook nog interessant!
 3. Oefen Italiaans met een vriend of taaluitwisselingspartner: Je kunt regelmatige oefensessies organiseren met een vriend of taaluitwisselingspartner en je Italiaanse vaardigheden verbeteren door te chatten, interessante onderwerpen te bespreken of taalleerspelletjes te spelen. Zo kun je oefenen in een ondersteunende en gezellige omgeving en krijg je feedback over je vooruitgang.

Zodra je Italiaans in je dagelijkse routine hebt opgenomen, kun je op deze gewoonten voortbouwen en het Italiaans toevoegen aan verschillende delen van je dag. Je kunt bijvoorbeeld Italiaanse nieuwsartikelen lezen tijdens je lunchpauze of een Italiaans woordenboek gebruiken om nieuwe woorden op te zoeken als je onderweg bent. Je kunt ook Italiaanse films of tv-programma's met ondertiteling bekijken, of zelfs de taalinstellingen op je telefoon of computer op Italiaans zetten. Door Italiaans een vast onderdeel van je dagelijks leven te maken, kun je versterken wat je hebt geleerd, je blootstelling aan de taal vergroten en je algemene vaardigheid verbeteren. Regelmaat is de sleutel, dus manieren vinden om Italiaans te integreren in verschillende delen van je dag kan een groot verschil maken in hoe snel je vooruitgaat.

Meer tips om snel en makkelijk Italiaans te leren?

De uitdagingen van Italiaans leren

Hoewel Italiaans leren een verrijkende ervaring kan zijn, zijn er ook uitdagingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste obstakels die studenten kunnen tegenkomen:

 1. Uitspraak: Het Italiaans heeft een unieke en melodieuze klank, die voor Nederlandstaligen moeilijk na te bootsen kan zijn. Ook zijn er veel klinkers, waaronder lange en korte klinkers, wat enige tijd kan kosten om onder de knie te krijgen.
 2. Grammatica: De Italiaanse grammatica is complex en er zijn veel werkwoordstijden en vervoegingen van zelfstandige naamwoorden die je moet kennen. De woordvolgorde kan ook verschillen van je eigen taal, wat tot verwarring kan leiden.
 3. Woordenschat: De Italiaanse woordenschat is rijk en gevarieerd, maar kan ook overweldigend zijn voor leerlingen. Er zijn veel woorden die meerdere betekenissen hebben en sommige ervan kunnen moeilijk te onthouden zijn.
 4. Regionale dialecten: Italië heeft veel regionale dialecten, die aanzienlijk kunnen verschillen van het standaard Italiaans. Dit kan verwarrend zijn voor leerlingen die de dialecten niet kennen.
 5. Slang en spreekwoorden: Net als elke andere taal heeft het Italiaans zijn eigen aandeel aan slang en spreekwoorden, wat uitdagend kan zijn voor studenten om te begrijpen. Bijvoorbeeld, de Italiaanse uitdrukking "prendere in giro" betekent iemand plagen of belachelijk maken, maar de letterlijke vertaling is "in een cirkel nemen".

Italiaans leren kan een uitdaging zijn, maar het is een ervaring die zowel een voldaan gevoel als tevredenheid geeft. Met oefening en toewijding kunnen leerlingen deze obstakels overwinnen en de taal beheersen. Hulpmiddelen zoals tekstboeken, taalapps en taaluitwisselingsprogramma's kunnen nuttig zijn als aanvulling op de klassikale lessen en om de taalvaardigheden te verbeteren. Door jezelf onder te dompelen in de taal en cultuur kunnen je het Italiaans en de Italianen beter gaan waarderen en begrijpen.

Hoe blijf je gemotiveerd terwijl je Italiaans leert?

Gemotiveerd blijven tijdens het leren van een nieuwe taal kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel om te slagen. Hier zijn enkele tips om gemotiveerd te blijven terwijl je Italiaans leert:

 1. Stel haalbare doelen: Het stellen van doelen die uitdagend maar haalbaar zijn kan je helpen gemotiveerd en gefocust te blijven tijdens je reis om Italiaans te leren.
 2. Vier je successen: Neem de tijd om je successen te vieren, hoe klein ze ook lijken. Het erkennen van vooruitgang kan je helpen gemotiveerd en toegewijd te blijven.
 3. Vind een taalpartner: Contact maken met andere taalleerders of moedertaalsprekers kan een uitstekende manier zijn om gemotiveerd en verantwoordelijk te blijven. Oefen het spreken en luisteren met een taalpartner en moedig elkaar aan om op schema te blijven met de taalleerdoelen.
 4. Gebruik positieve aanmoediging: Focus op de positieve aspecten van het studeren en probeer te voorkomen dat je ontmoedigd raakt door fouten of tegenslagen. Zorg voor een positieve mindset en vergeet niet dat het maken van fouten een belangrijk onderdeel is van het leerproces.
 5. Maak het leuk: Italiaans leren hoeft geen vervelende bezigheid te zijn. Integreer activiteiten die je leuk vindt in je taalleerroutine, zoals Italiaanse films kijken of naar Italiaanse muziek luisteren. Dit kan je helpen om betrokken en gemotiveerd te blijven om te leren.

Door gemotiveerd te blijven en je in te zetten voor je taalleerdoelen, kun je aanzienlijke vooruitgang boeken bij het leren van Italiaans en je doelen bereiken. Vergeet niet om je successen te vieren en positief te blijven, en het belangrijkste, maak plezier in het proces!

Hoe kun je je Italiaanse niveau meten?

Er zijn verschillende gestandaardiseerde testen beschikbaar om je Italiaanse taalvaardigheid te meten, zoals de CILS (Certification of Italian as a Foreign Language) en de PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri). Deze testen beoordelen je spreek-, lees-, schrijf- en luistervaardigheid in het Italiaans en geven een score die overeenkomt met de niveaus van het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR), van A1 tot C2.

Bij EF bieden we een Italiaanse taalvaardigheidstest aan waarmee je je lees- en luistervaardigheid in het Italiaans kunt evalueren. Onze test geeft een score tussen 0 en 100 voor elke vaardigheid, evenals een totaalscore, gebaseerd op de CEFR-niveaus. Dit kan je helpen om je huidige taalniveau te bepalen en haalbare taaldoelen te stellen.

Het maken van onze Italiaanse taalvaardigheidstest is een snelle en gemakkelijke manier om je taalvaardigheden te beoordelen en je vooruitgang bij te houden. Of je nu een beginner of een gevorderde leerling bent, onze test kan je waardevolle inzichten geven in je sterke en zwakke punten in het Italiaans. Het kan je ook helpen om verbeterpunten te identificeren en je taalleerdoelen en -strategieën aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

Test je Italiaans

Hoe kies je een goede cursus Italiaans?

Het kiezen van de juiste cursus Italiaans is essentieel voor het bereiken van je taalleerdoelen. Het is echt belangrijk dat de taalcursus die je kiest aansluit bij zowel je niveau als je verwachtingen. Is het een cursus voor beginners of gevorderden, in welk tempo kun je vooruit gaan, kun je na afloop examen doen? Zorg dus dat je genoeg informatie hebt voordat je je inschrijft voor een cursus. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen bij het kiezen van een cursus Italiaans:

 1. Taalcursussen: Het volgen van een taalcursus is een uitstekende manier om Italiaans te leren, vooral als je jezelf kunt onderdompelen door in het buitenland te studeren. Studeren in het buitenland kan je een unieke kans bieden om op een leuke manier de taal te studeren in een inheemse omgeving, jezelf onder te dompelen in de cultuur en nieuwe mensen te ontmoeten.

 2. Online bronnen: Online bronnen kunnen een effectief en gemakkelijk hulpmiddel zijn om Italiaans te leren. Er zijn veel websites, video's en podcasts beschikbaar die je kunnen helpen bij het oefenen van lezen, schrijven en spreken in het Italiaans. Sommige bronnen bieden interactieve lessen en quizzen, terwijl andere leesmateriaal of video's bieden die je kunt gebruiken voor zelfstudie.

 3. Taaluitwisseling: Taaluitwisselingsprogramma's stellen je in staat om Italiaans te praten met moedertaalsprekers. Je kunt taalpartners vinden via websites of apps die taalleerders van over de hele wereld met elkaar in contact brengen. Dit kan een geweldige aanpak zijn om te oefenen en inzicht te krijgen in de Italiaanse cultuur terwijl je nieuwe vrienden maakt.

 4. Zelfstudie: Zelfstudie kan een geweldige optie zijn voor degenen die liever in hun eigen tempo leren. Bronnen zoals tekstboeken, online cursussen en podcasts kunnen gebruikt worden voor zelfstudie en zijn vaak gratis online beschikbaar. Deze aanpak vereist discipline en motivatie, maar het kan een effectieve wijze zijn om Italiaans te leren op jouw manier.

 5. Groepslessen: Groepslessen bieden de mogelijkheid om Italiaans te leren met een groep andere cursisten. Dit kan een geweldige manier zijn om jezelf te verbeteren met spreken, feedback te krijgen van een leraar en nieuwe mensen te ontmoeten. Groepslessen zijn te vinden op taalscholen, buurthuizen of via taalontmoetingsgroepen.

Kortom, er zijn verschillende opties om Italiaans te leren, van studeren in het buitenland tot het gebruik van taalleer-apps en zelfstudie. Het belangrijkste is dat je een aanpak vindt die past bij jouw leerstijl, doelen en voorkeuren. Door de juiste cursus Italiaans te kiezen, kun je de vaardigheden en het vertrouwen ontwikkelen waarmee je effectief in het Italiaans kunt communiceren en een diepere waardering kunt krijgen voor de Italiaanse cultuur en geschiedenis.

Italiaans studeren bij EF Rome was een geweldige ervaring. Door de locatie van de school werd ik ondergedompeld in de Italiaanse cultuur, terwijl de kleine klassen zorgden voor persoonlijke aandacht van hooggekwalificeerde leraren. Italiaans leren was boeiend en leuk, en ik vertrok met een zelfverzekerd gevoel over mijn taalvaardigheden. Ik kan EF van harte aanbevelen voor een meeslepende taalleerervaring.

Kristine, EF Rome

Italiaans leren met EF

Bij EF geloven we dat Italiaans leren leuk en spannend moet zijn. Onze ervaren docenten Italiaans aan onze school in Rome zijn gepassioneerd over lesgeven en streven ernaar om een meeslepende en interactieve leeromgeving te creëren die is afgestemd op jouw individuele behoeften en leerstijl. Er zijn verschillende cursussen Italiaans beschikbaar, waaronder intensieve lessen, groepsreizen en meeslepende taalprogramma's. Wij kunnen je helpen je taaldoelen te bereiken en je begrip van de Italiaanse cultuur te vergroten.

Als je graag je Italiaanse taalvaardigheden wilt verbeteren, neem dan direct contact met ons op voor meer informatie over onze cursussen en begin vandaag nog aan je taalavontuur.

Leer Italiaans in Rome

Leer Italiaans op onze school in Rome, gelegen in het hart van de stad en omgeven door de levendige cultuur en rijke geschiedenis van de Italiaanse hoofdstad.

Lees meer

Veelgestelde vragen over Italiaans leren

Sinds 1965 is EF marktleider in internationaal onderwijs en het verzorgen van taalcursussen, uitwisselingsprogramma’s en studies in het buitenland. Door continu te investeren in onderzoek naar de beste leermethode en te blijven vernieuwen, staat EF wereldwijd bekend om haar kwalitatieve programma's en hebben wij miljoenen jongeren en volwassenen geholpen om hun dromen en doelen te verwezenlijken.

50

jaar ervaring in het internationaal onderwijs

26

lidmaatschappen bij internationale branche organisaties

400+

scholen en kantoren wereldwijd