GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 spectaculaire natuurlijke wonderen die je gemakkelijk kunt bereiken vanuit grote steden

5 spectaculaire natuurlijke wonderen die je gemakkelijk kunt bereiken vanuit grote steden

Tijd buiten doorbrengen en de natuur waarderen is goed voor de ziel. Onderzoek heeft aangetoond dat verbinding met de natuur je mentale gezondheid en welzijn aanzienlijk kan verbeteren. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, schrijven artsen zelfs tijd voor die in de natuur moet worden doorgebracht. Dit helpt bij angst en depressies.

Als je in een stad woont of studeert, kun je naar je plaatselijke park gaan om naar het vogelgezang te luisteren of met vrienden op het gras te chillen. Maar als je ook reiskriebels hebt, kun je een aantal van ’s werelds mooiste, wilde plekken ervaren vanuit enkele van de meest opwindende wereldsteden. Hier zijn vijf van onze beste, stedelijke bestemmingen die toevallig super dicht bij een aantal ongelooflijke, natuurlijke wonderen liggen.

1. Tafelberg: Kaapstad

De Tafelberg, die 1.086 meter boven het bruisende Kaapstad uitsteekt, staat erom bekend dat het eruitziet alsof de puntige top eraf gesneden is. De Tafelberg is het meest bezochte nationale park van Zuid-Afrika en biedt fantastische wandelroutes en verbluffende panoramische uitzichten over de stad en de kust. Dit UNESCO-werelderfgoed is ook belangrijk voor de biodiversiteit, aangezien het de thuisbasis is van veel dieren en meer dan achtduizend verschillende plantensoorten, waarvan er vele nergens anders ter wereld te vinden zijn.

Ik wil erheen: de Tafelberg is gemakkelijk te bereiken vanuit Kaapstad, dat direct aan het begin ligt. Er zijn verschillende wandelroutes om te top te bereiken; de steile maar directe Platteklip Gorge-route (2km) duurt maximaal 2 uur. Als alternatief kan een kabelbaan vanuit de stad je in slechts 8 minuten naar boven brengen.

2. Niagara Falls: Toronto

De werkelijk epische Niagara Falls, die over de grens tussen Canada en de VS liggen, staan op de bucketlist van veel reizigers. Toronto ligt ongeveer 70 kilometer naar het noorden en is goed gepositioneerd voor een dagtocht. Niagara Falls bestaat eigenlijk uit drie enorme watervallen, waarover elke seconde meer dan 700.000 liter water stroomt. Vanaf de Canadese kant kijken looppaden en uitkijkpunten uit over Horseshoe Falls – de grootste (en misschien wel meest indrukwekkende) van de drie.

Ik wil erheen: de rit van 130 kilometer vanuit het centrum van Toronto duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn verschillende pendeldiensten, rondleidingen en openbare busopties beschikbaar om je heen en terug te brengen.

3. Muir Woods: San Francisco

Californië is de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest iconische oude sequoia (mammoetbomen) bossen, en het kust sequoia bos bij Muir Woods National Monument is een favoriet bij zowel de lokale bevolking als bezoekers van San Francisco. Soms beschreven als de kathedraal van de natuur, zijn deze serieus indrukwekkende bomen tot 25 meter lang en tussen de 400 en 800 jaar oud. Hier kun je een scala aan wandelpaden verkennen, van korte paden van 30 minuten tot avonturen van een hele dag. Een ding is zeker; als je aan de voet van een boom staat die ouder is dan 11x overgrootouders en omhoog kijkt, zullen deze ongelooflijke bossen je gegarandeerd klein laten voelen.

Ik wil erheen: Muir Woods ligt op slechts 27 kilometer van San Francisco met de auto. Het is 40 minuten rijden (waarbij je de iconische Golden Gate Bridge oversteekt!) of er is een scala aan tours en bussen die je er vanuit de stad heen brengen.

4. Hanauma Bay: Honolulu

Wanneer elk eiland is gevormd door minstens één ruige vulkaan, en wanneer elke kustlijn een eindeloze keten van uitnodigende zanderige baaien lijkt te zijn, is het niet moeilijk om jezelf in een prachtige natuurlijke omgeving op Hawaii te vinden. Zelfs als je in de hoofdstad Honolulu woont, is het snorkelparadijs slechts een klein eindje rijden. Hanauma Bay, ooit een vulkanische krater, is een halvemaanvormige ondiepe baai met kristalhelder water en een groot beschermd koraalrifsysteem. Het rif is gemakkelijk te bereiken vanaf het strand en biedt onderdak aan meer dan 300 verschillende soorten vissen.

Ik wil erheen: vanaf Honolulu is het ongeveer 25 minuten met de auto of 40 minuten met de openbare bus. Het aantal bezoekers is beperkt om het onderwaterleven te beschermen, dus het wordt aangeraden om jouw reis een dag of twee van tevoren te boeken

5. Nationaal park Blue Mountains: Sydney

Sydney is misschien geliefd om zijn stranden, maar slechts een paar uur ten westen van de stad, bieden de dramatische Blue Mountains een totaal andere Australische natuurervaring. Hier domineren torenhoge stukken gouden zandsteenrots het landschap dat op de Werelderfgoedlijst staat. Oliën die door eucalyptusnomen in de lucht vrijkomen, werken samen met zonlicht om de bergen een blauwachtige waas te geven. Steile kliffen kijken uit over eeuwenoude vegetatie, terwijl weelderige valleien schaduwrijke wandelroutes, verborgen watervallen en wilde zwemplekken bieden. Als je even wilt loskoppelen van het stadsleven, hoef je niet verder te zoeken dan de Blue Mountains.

Ik wil erheen: Katoomba in het nationale park is twee uur met de trein vanaf Sydney, of anderhalf uur rijden. Er zijn veel verschillende regio’s, dorpen, wandelroutes en attracties in de Blue Mountains, dus doe je onderzoek voordat je vertrekt.

Begin met het ontdekken van de wereld!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer