GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 10 leukste talen om te leren

De 10 leukste talen om te leren

Er is absoluut geen reden waarom het leren van een taal saai zou moeten zijn. Natuurlijk, als vloeiendheid je doel is, vereisen alle talen toewijding en inzet, maar er is geen reden waarom je geen plezier zou kunnen hebben in het proces. Of de woordenschat van je gekozen taal je nu amuseert of de uitspraak je tong in de knoop legt, er is altijd een lichtere kant aan het leren van een nieuwe taal. En als je zin hebt in een beetje plezier, overweeg dan om een van deze tien talen te leren:

1. Engels

Engels is een ongelooflijk expressieve, gevarieerde en flexibele taal met een overvloed aan geadopteerde woorden (hier zijn onze negen redenen waarom het de beste taal is). Het is de taal van de wereldwijde popcultuur en wordt er sterk door beïnvloed, en het houdt ervan om trendy woorden over te nemen en ze "officieel" te maken (denk aan selfie, bromance, frankenfood en totes). En omdat het zo'n wijdverspreide taal is (naar schatting 1 tot 1,6 miljard mensen spreken de taal), heb je heel veel mogelijkheden om deze frisse nieuwe woorden in de praktijk te brengen voordat al die niet-Engelssprekenden dat kunnen!

2. Spaans

Afgezien van het nut ervan (meer dan 400 miljoen mensen spreken Spaans in hun moedertaal), is Spaans erg leuk om te leren, vooral tijdens je eerste lessen wanneer je geest gevuld zal zijn met beelden van Speedy Gonzales, de Gelaarsde Kat, Dora the Explorer en andere Latino- of Spaanse personages. Als extra bonus is Spaans ook nog eens een heerlijke taal om uit te spreken en zorgt het voor veel gelach als je de gerolde "_r_s" onder de knie krijgt.

3. Japans

Als je Japans leert, zul je verrast worden door de garaigo (geleende woorden) die meestal in het "katakana" tekensysteem worden geschreven. Dit zijn westerse woorden die nu zijn opgenomen in het dagelijks taalgebruik - denk aan apo (afspraak), arubui (camper), baiku (fiets) - en ze lijken vaak zo toepasselijk dat je er zeker een kick van krijgt om ze te gebruiken!

4. Gebarentaal

Gebarentaal leren is een heel andere training voor je geest en leert je een hele nieuwe set vaardigheden. En er zijn ook praktische voordelen: stel je voor dat je gemakkelijk kunt praten vanaf een plein of tijdens een druk concert, of zelfs met volle mond! Het is ook een voorrecht - hoeveel mensen buiten de dovengemeenschap kunnen immers zeggen dat ze gebarentaal "spreken"?

5. Braziliaans Portugees

Naast de hippe muziek en de zonovergoten stranden van het land, zorgen de schattig klinkende verkleinwoorden ("inha"/"inho") en het stuiterende ritme (uitgesproken met de kenmerkende speelse wang van de lokale bevolking!) ervoor dat het Braziliaans Portugees zich echt onderscheidt van zijn Europese tegenhanger. Bonuspunt? Als je de plaatselijke taal spreekt (met die Braziliaanse twist!), heb je een streepje voor als je je tijdens je verplichte bezoek aan dit prachtige land onder de plaatselijke bevolking begeeft.

6. Turks

Het zal je misschien verbazen te horen dat het Turks een aantal leenwoorden kent - vooral uit het Frans - en dat de grammatica relatief logisch is. Nieuwsgierig? De pret begint pas echt als je fonetisch leert lezen en schrijven met behulp van het Latijnse schrift en de Turkse klanken leert onthouden die aan herkenbare karakters zijn gegeven. (Een Turkse "c" wordt bijvoorbeeld uitgesproken als een Engelse "j" zoals in "jam").

7. Italiaans

Ahhh, de taal van de liefde. We weten dat je jezelf wel eens hebt ingebeeld dat je Italiaans praat terwijl je door de keistenen straatjes van Rome slentert, rondtoert op een Vespa of tot aan je ellebogen in de authentieke pizza zit. Het is waar: de liefde voor Italiaanse kunst en eten heeft de taal stevig verankerd in onze collectieve geest - en het lijkt er niet op dat de taal aan populariteit verliest.

8. Duits

Als je Duits leert, zul je waarschijnlijk verrast zijn door de lange woorden. Maar als je ze eenmaal ontleedt, zul je merken dat ze uit onderdelen bestaan en dat veel ervan grappig genoeg onvertaalbaar zijn in het Engels. Neem bijvoorbeeld Schadenfreude (een gevoel van geluk door het ongeluk van anderen), Fernweh (heimwee naar een plek waar je nog nooit bent geweest) of Verschlimmbessern (iets proberen te verbeteren en het dan erger maken).

9. Quechua

Zin om de taal van de Inca's te leren? Ja, dit lijkt misschien een beetje random, maar wat is er leuker dan het leren van een zeldzame taal die je reiservaring ZOVEEL beter zal maken? Als je van plan bent om ooit door Peru, Ecuador of Bolivia in de Andes te reizen, zal de lokale bevolking je een groot compliment geven voor het doen van de extra taalkundige inspanning en het Spaans (dat daar ook gesproken wordt) te verruilen voor het Quecha. Gelukkig is het heel makkelijk (en leuk!) om de basis onder de knie te krijgen, zodat je tijd overhoudt om je op de meer complexe grammatica van Quechua te storten.

10. Chinees

Hoewel de Chinese grammatica eenvoudiger is dan die van veel andere talen, begint het echte plezier pas als je Chinees leert spreken. Chinees is een tonale taal (in dit geval met vier tonen), wat betekent dat één geluid op vier verschillende manieren kan worden uitgesproken - ja, met vier verschillende betekenissen! In het begin zul je zeker fouten maken, maar geniet van je studie door met de stroom mee te gaan en om jezelf te kunnen lachen!

Een taal leren in het buitenland met EF?Ontdek meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer