GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 unieke verjaardagstradities van over de hele wereld

8 unieke verjaardagstradities van over de hele wereld

Elk land, elke regio en elke familie over de hele wereld heeft zijn eigen speciale gebruiken om gelegenheden zoals Kerstmis, Pasen en verjaardagen te vieren. Misschien bezocht je familie elke verjaardag een favoriet restaurant, genoot je van een ingewikkeld versierde taart of werd je wakker met een groot pannenkoekenontbijt.

Wonen of studeren in het buitenland geeft je de kans om te zien hoe andere culturen feest vieren, dus laten we eens kijken naar acht leuke verjaardagstradities van over de hele wereld.

1. 20 worden in Japan

In Japan worden de grootste feesten gevierd als iemand een leeftijd bereikt die een speciale betekenis heeft, net als de sweet sixteen-traditie in de VS. 20 worden is een groot feest in Japan omdat het betekent dat je officieel volwassen bent geworden. Dit wordt gevierd met een ritueel dat de Seijin Shiki, oftewel de ceremonie van volwassenheid, wordt genoemd. Op de tweede maandag in januari, bekend als Seijin no hi (dag van volwassenwording), bezoeken degenen die 20 jaar worden het stadhuis gekleed in traditionele outfits om een toespraak te horen die hun volwassenwording markeert. Velen bezoeken daarna een heiligdom om te bidden voor geluk of gaan uit om het met vrienden te vieren.

2. Oor trekken in Spanje

Naast taart, zingen en cadeautjes is er op verjaardagen in Spanje nog een merkwaardig ritueel: aan je oor trekken. Volgens deze traditie, bekend als "los tirones de oreja", krijgt de jarige voor elk jaar van zijn of haar leeftijd een zachte ruk aan de oorlel. Hoewel de precieze oorsprong en betekenis van dit eigenzinnige gebruik niet helemaal duidelijk zijn, geloven sommigen dat, omdat de oren een lichaamsdeel zijn dat nooit stopt met groeien, het trekken aan de oren een langer leven betekent.

3. Feest met zeewiersoep in Zuid-Korea

Als je je verjaardag viert terwijl je in Zuid-Korea studeert, kun je verwachten dat je een gerecht met miyeok-gook, zeewiersoep, geserveerd krijgt. Volgens de traditie wordt dit gezonde gerecht, dat rijk is aan ijzer en jodium, op elke verjaardag gegeten. Dit getuigt van respect en dankbaarheid voor je moeder, want het is een gebruikelijke maaltijd voor moeders om te eten voor en na de bevalling.

4. Baby waarzeggerij in Malta

De Maltese traditie van de 'Quċċija' is een unieke gebeurtenis die plaatsvindt op de eerste verjaardag van een kind. Op het verjaardagsfeestje worden een aantal voorwerpen op de grond gelegd en het kind wordt aangemoedigd om naar de voorwerpen toe te kruipen en er een uit te kiezen. De voorwerpen symboliseren verschillende beroepen en welk voorwerp het kind kiest, wordt verondersteld zijn toekomstige carrière te voorspellen. Zo kan een schoolboek symbool staan voor een universiteitsdiploma, een bal voor een carrière als sporter en een kleurboek voor een toekomst in de creatieve sector.

Zelfs als je niet actief deelneemt aan een Quċċija, zijn de inwoners van Malta erg trots op dit gebruik en delen ze graag verhalen over hun eigen ervaringen ermee. Of het nu gaat om verhalen over succesvolle voorspellingen of grappige anekdotes over onverwachte keuzes van de baby, de Maltezen koesteren de traditie en halen er graag herinneringen aan op.

5. Voorkom ongeluk in Duitsland

Verjaardagen zijn belangrijk in Duitsland. Iedereen en iedereen zal zijn best doen om je 'Alles Gute zum Geburtstag!' te wensen. Maar alleen op de dag zelf, nooit van tevoren. Volgens het bijgeloof brengt het ongeluk om iemand van tevoren een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt je verjaardag vieren op de vooravond van je verjaardag, bekend als 'Reinfeiern', maar verwacht geen felicitaties voordat de klok middernacht slaat.

6. Word koning of koningin voor een dag in Frankrijk

Als je in Frankrijk in januari jarig bent, vier je dat waarschijnlijk met een 'Galette des Rois' (koningstaart). Het werd gegeten op Driekoningen (de 12e dag van Kerstmis), maar nu vind je het de hele maand januari in boulangeries. Hij is gemaakt van bladerdeeg en gevuld met een dichte, romige amandelspijs die frangipane wordt genoemd. De bakker verstopt een klein figuurtje in de taart en als de taart gelijk is verdeeld, wordt degene die het figuurtje in zijn stuk vindt gekroond tot koning of koningin van die dag.

7. Geniet van Fairy Bread in Australië

Er is een hele categorie etenswaren die alleen bestaat op verjaardagsfeestjes in Australië. Dit zijn meestal eenvoudige, suikerzoete traktaties die al tientallen jaren populair zijn op kinderfeestjes. Maar de populairste van allemaal is die met de naam 'feeënbrood'. Het is wit brood, ingesmeerd met boter, in driehoekjes gesneden en bedekt met een soort van hagelslag (100s & 1000s genaamd).

8. Toon je liefde met taart in Brazilië

In Brazilië is het traditie om het eerste stuk van je verjaardagstaart te delen met de persoon van wie je het meest houdt. Dit kan een ouder, broer of zus of grootouder zijn. Sommige families splitsen het nog verder op met specifieke tradities en eerbetuigingen die uniek zijn voor hen.

Ontdek nieuwe culturen en traditiesStudeer in het buitenland
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer