GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen om te weten op je eerste dag studeren in het buitenland

10 dingen om te weten op je eerste dag studeren in het buitenland

Als je dit leest terwijl je je voorbereidt op je volgende avontuur in het buitenland, of als je al in een verre uithoek van de wereld bent. Onthoud dan: het is volkomen normaal om je een beetje overweldigd te voelen. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt!

Je begint aan de ervaring van je leven je vestigen is mogelijk een van de grootste uitdagingen waarmee je te maken krijgt. De eerste dagen van studeren in het buitenland zullen de toon zetten voor de start van je ervaring, dus hier zijn een paar handige tips voor je eerste dagen in een gloednieuwe stad. Zet je schrap en lees verder!

1. Krijg een klein voorproefje

Volg EF op social media, vooral Instagram en Tiktok, waar scholen en studenten leuke dingen delen om te zien en doen, evenals inspiratie voor je tijd op je bestemming.

Top tip

Download Campus Connect vanuit de app store. Hier zie je je rooster, ontvang je belangrijke mededelingen en doe je mee aan alle leuke activiteiten die je school voor je heeft gepland.

2. Aanpassen

Als je van de ene tijdzone naar de andere gaat, hebben je lichaam en geest een inhaalslag te maken. Maar onthoud: de jetlag zal tijdelijk zijn, je hebt alleen wat tijd nodig om je innerlijke klok bij te stellen. De eerste week op school wordt een van de drukste, dus rust maar uit!

Top tip

Zorg ervoor dat je de test op de Campus Connect app voltooit voordat je aankomt. Je wilt het niet op je allereerste schooldag doen, vooral niet als als je een jetlag hebt!

3. Ga je settelen

Laat je nieuwe leefruimte als thuis voelen. Het is ongelooflijk wat zoiets eenvoudigs als het uitpakken en ordenen van je spullen kan doen om die heimwee ver weg te sturen.

Top tip

Kies een paar dingen die een gevoel van vertrouwen en gezelligheid uitstralen, maar zorg ervoor dat je ook genoeg ruimte overlaat voor nieuwe herinneringen. Je staat op het punt er veel te krijgen!

4. Verkennen, verkennen, verkennen

Zelfs als je eruitziet als een totale toerist die rondloopt met een kaart, is er geen betere manier om je nieuwe stad en campus te leren kennen dan deze te voet te verkennen. Ga op zoek naar de belangrijkste gebouwen, verken je nieuwe buurt, ga naar musea en nationale parken.

Top tip

Het beheersen van het openbaar vervoer in een nieuwe stad in het buitenland ontmoedigend zijn. Gelukkig hebben de meeste grote steden kaarten van hun openbaar vervoer die je gratis kunt downloaden.

5. Vraag maar raak

Je eerste dagen op school zullen zeker druk zijn. Er zal ook veel informatie om op te nemen zijn. Maar maak je geen zorgen: het EF-team is er om je te helpen, dus als je iets nodig hebt of iets niet begrijpt, vraag het dan gewoon. En onthoud: domme vragen bestaan niet!

Top tip

Hier zijn wat handige dingen om mee te nemen als je naar school gaat: een draagbare oplader voor je telefoon, een pen, een notitieboekje en een hervulbare waterfles.

6. Maak fouten

Doe je uiterste best om de taal te spreken die je hier leert en wees niet bang om een paar fouten te maken. Onthoud: iedereen bevindt zich in dezelfde positie als jij.

Top tip

Stel je telefoon in op de lokale taal om nieuwe woorden op te pikken.

7. Zeg ja

Het is tijd om je innerlijke extravertie te laten stralen. Wees sociaal, meng je met andere studenten in jouw opleiding of huisvesting, probeer met zoveel mogelijk nieuwe mensen te praten. Als iemand je uitnodigt voor een kopje koffie of om mee te gaan naar het strand, ga ervoor! Het leren van een nieuwe taal is waarvoor je hier bent, maar het zijn die nieuwe vrienden die het echt speciaal maken.

Top tip

Je ontmoet mensen uit veel verschillende culturen en misschien ontmoet je zelfs voor het eerst mensen uit bepaalde landen. Vergeet niet om altijd ruimdenkend en respectvol te zijn.

8. Houd contact

Het is super belangrijk om nieuwe connecties te maken, maar het is ook belangrijk dat je je relaties thuis regelmatig koestert. Door jouw eerste indrukken van jouw leven in het buitenland te delen met jouw dierbaren, zal je minder snel heimwee hebben.

Top tip

Koop een lokale simkaart. Alle EF-scholen verkopen ze, en ze hebben de beste deals voor je.

9. Doe de Romeinen na

Je dompelt jezelf onder in een andere cultuur, met zijn eigen geschiedenis, levensstijl en etiquette. Dit maakt deel uit van het plezier van studeren in het buitenland! Door met steeds meer mensen om te gaan, krijg je meer inzicht in je nieuwe lokale cultuur.

Top tip

Omarm de lokale geschiedenis en leer de dingen die je gemeen hebt met je nieuwe land te koesteren door jezelf onder te dompelen in lokale romans en films.

10. Het is nog maar het begin

Neem de tijd om aan de verschillen te wennen. Voel je niet ontmoedigd als je eerste dagen op school niet precies gaan zoals verwacht –  in feite zullen ze dat waarschijnlijk niet doen. Houd er rekening mee dat je genoeg tijd hebt om je thuis te voelen op je nieuwe bestemming en nieuwe vrienden voor het leven te maken. Dat kunnen we je beloven!

Start je avontuur in het buitenlandOntdek de wereld!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer