GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 10 beste vegan-steden ter wereld

De 10 beste vegan-steden ter wereld

Een van de beste voordelen van reizen is het proberen van nieuw eten. Het is de perfecte manier om een nieuwe cultuur te leren kennen — of het nu zoet of hartig is, een volledige maaltijd, streetfood of een snack. In het afgelopen decennium is de populariteit van veganistisch eten geëxplodeerd, wat betekent dat het veel gemakkelijker is geworden om een culinair liefhebber te zijn en tegelijkertijd je impact op de planeet te beperken.

Vleesvrij is een geweldige stap richting diervriendelijkheid, en veganistische diëten kunnen ook duurzamer zijn. Het kweken van planten vereist minder land, middelen en water dan veeteelt of zuivelproductie. Dat betekent dat veel plantaardige opties veel lagere koolstofvoetafdrukken en milieueffecten hebben.

In veel delen van de wereld maakt een vegetarisch of veganistisch dieet al eeuwenlang deel uit van de cultuur (dus je weet dat ze het goed zullen doen). En met veganistisch eten dat overal ook zo heerlijk mainstream wordt, is er nooit een beter moment geweest om beginnen met veganistisch eten tijdens het reizen. Dit zijn enkele van onze topsteden om veganistisch te zijn.

1. Londen, Groot-Brittannië

Deze bruisende stad, die dol is op eten, heeft meer veganistische restaurants dan welke andere stad ter wereld dan ook (meer dan 400!), inclusief restaurants met Michelin-sterren. Maar je hoeft niet diep in de buidel te tasten voor een fantastische veganistische optie in Londen. Zelfs Greggs, de budgetvriendelijke bakkerijketen die je op elke winkelstraat vindt, verkoopt heerlijke veganistische saucijzenbroodjes.

2. Berlijn, Duitsland

Voor een stad die nog steeds voornamelijk bekend staat om worst en schnitzel, voorziet Berlijn spectaculair goed in veganistische en vegetarische klanten. De wijken Friedrichshain, Kreuzberg en Neukölln hebben populaire veganistische hotspots, en de stad organiseert elk jaar een groot veganistisch festival genaamd Veganes Sommerfest Berlin.

3. Vancouver, Canada

Vancouver heeft al lange tijd een uitstekende reputatie opgebouwd voor zijn veganistische eetcultuur. Hier zijn restaurants te vinden die groenten in het zonnetje zetten en anderen bieden juist de beste vleesvervangers op de markt aan. Dus je kunt genieten van een stevige burger die eruitziet, smaakt en aanvoelt als rundvlees, voordat je naar de dichtstbijzijnde zuivelvrije ijssalon gaat voor een veganistische lekkernij.

4. Mumbai, India

Voor veganisten is Mumbai een ideale plek, met de grootste vegetarische gemeenschap ter wereld, wat betekent dat er geen tekort is aan plantaardige heerlijkheden. Boordevol prachtige smaken en verse producten is er geen betere plek om sissende groentespiesjes, linzengerechten en traditionele curry's uit te proberen. Als je er helemaal voor wilt gaan, heeft deze stad geen tekort aan eersteklas restaurants met moderne en eigentijdse veganistische menu's.

5. Tokio, Japan

Een must-visit voor smaakexperts, Tokio stelt niet teleur als je op zoek bent naar verrukkelijk veganistisch eten. Verslind vegetarische sushi met ingelegde en gefermenteerde toppings, veggie-gevulde gyoza dumplings, rijstballen gevuld met nori, en pittige ramen noedels. Een advies: veel populaire Japanse gerechten worden gemaakt met vissaus, dus vraag de restauranteigenaar naar hun veganistische opties of zoek van tevoren naar eetgelegenheden.

6. Sydney, Australië

Australië scoort hoog op de wereldwijde vleesvrije ranglijsten — meer dan 12% van de Australiërs is vegetariër en noemt het milieu als een belangrijke reden waarom. Het is dan ook geen verrassing dat veel grote steden in Australië vele plantaardige restaurants en cafés hebben op elke hoek van de straat. Sydney biedt eindeloze opties om uit te kiezen, net als de maandelijkse Sydney Vegan Market, die kleine bedrijven in het zonnetje zet die veganistische lekkernijen produceren.

7. Brighton, Groot-Brittannië

Aan de zuidkust van Engeland heeft het traditionele favoriete gerecht van strandgangers — fish & chips — er wellicht een concurrent bij. Brighton staat namelijk bekend om haar grote milieubewuste gemeenschap, dus het is geen verrassing dat ook dit een van de beste plekken in het VK is om een ​​enorm assortiment aan onafhankelijke veganistische restaurants te vinden.

8. Bangkok, Thailand

In delen van Zuidoost-Azië waar historisch gezien grote boeddhistische bevolkingsgroepen zijn geweest, kun je ervan uitgaan dat de vegetarische en veganistische scène geweldig zal zijn. In Bangkok vind je eersteklas moderne veganistische restaurants, chique cafés met plantaardige bowls en hete noedelgerechten met verse groenten en sesam op straathoeken. Dezelfde waarschuwing als in Japan is hier van toepassing: let op voor vissaus.

9. San Diego, VS

Californië heeft verschillende steden die geweldig zijn voor veganistisch dineren — Los Angeles biedt tal van plantaardige opties, maar de culinaire scene van San Diego krijgt de laatste jaren behoorlijk wat aandacht. Hier kun je genieten van veganistische pizza's met kaasvervangers, kleurrijke groentebowls en foodtrucks die vleesvrij Mexicaans eten serveren. Je kunt zelfs genieten van een bagel in een plantaardig café met uitzicht op het strand.

10. Amsterdam, Nederland

Amsterdam is altijd al een bolwerk geweest van veganistische cultuur. Met een verrassend hoge dichtheid van plantaardige locaties in zo'n compact stadscentrum, zal dat voorlopig niet veranderen. Naast de cafés en eetgelegenheden heeft Amsterdam ook supermarkten en zero-waste natuurvoedingswinkels. Deze zitten vol met veganistische opties, waardoor het ook een geweldige plek is om als veganist te wonen en niet alleen om te bezoeken.

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer