GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe je jezelf meer aantrekkelijk maakt op de arbeidsmarkt: 5 tips

Hoe je jezelf meer aantrekkelijk maakt op de arbeidsmarkt: 5 tips

Een goede opleiding hebben is niet genoeg om je je droombaan te bezorgen op de huidige competitieve arbeidsmarkt. Je hebt de juiste mix van opleiding, ervaring en skills nodig – waaronder taalvaardigheid – om écht op te vallen.

Hier lees je hoe je jouw concurrentiepositie op de arbeidsmarkt verbetert!

1. Verbeter je taalvaardigheid

Een nieuwe taal leren is een indrukwekkende aanvulling op je cv. Het laat niet alleen zien dat je nieuwsgierig bent naar de wereld, maar toont ook je toewijding aan zelfontwikkeling. Het is ook een aangetoond dat het spreken van meerdere talen vaak leidt tot een hoger inkomen.

Één van de meest gewilde talen om te beheersen is het Engels. Dit komt door de wereldwijde dominantie en het belang ervan in het internationale bedrijfsleven, diplomatie en de academische wereld. Maar er zijn ook tal van andere ‘gewenste’ talen: waaronder Arabisch, Mandarijn, Spaans en Duits, met miljoenen van moedertaalsprekers en economisch gewicht op het wereldtoneel.

2. Doe interculturele ervaring op

Of het nu gaat om werken in een ander land of studeren in het buitenland, je horizon verbreden en ervaring opdoen in een andere cultuur is iets dat je helpt te groeien als mens. Je zult met andere uitdagingen te maken hebben dan wanneer je thuis was gebleven. Hierdoor word je flexibeler en creatiever in hoe je problemen oplost en onverwachte situaties aanpakt. Allemaal essentiële vaardigheden op de huidige arbeidsmarkt!

Studies tonen ook aan dat mensen die in het buitenland hebben gewoond, een grotere kans hebben op een betere zelfkennis. Dus je bent in een betere positie om te beseffen wat je wilt van je carrière, en je zult waarschijnlijk alleen solliciteren voor functies waar jij oprecht geïnteresseerd in bent (lees: leuk voor werkgevers!).

3. Voltooi je verdere opleiding

Op veel gebieden verhoogt het hebben van een universitair diploma je inkomsten aanzienlijk en helpt het je om een ​​baan te vinden. Vooral sectoren als het bankwezen en financiën, economie, politiek en het bedrijfsleven nemen vaak uitsluitend mensen in het bezit van een master’s degree in dienst voor vele functies. Het is dus essentieel om een ​​opleiding te vinden die bij je past. En het is niet alleen het diploma dat je uiteindelijk bereikt waar werkgevers dol op zijn. Het is het feit dat je hebt bewezen dat je hard kunt werken, problemen kunt oplossen en zelf kunt denken. Heb je al een universitair of HBO-diploma? Studeren zou daar niet moeten eindigen; bijscholing volgen (online of persoonlijk – de mogelijkheden van vandaag zijn werkelijk eindeloos) is een geweldige manier om je vaardigheden verder uit te breiden.

4.  Netwerken, netwerken, netwerken

Het gezegde ‘het is niet wat je weet, het is wie je kent’ is juist. Een goede opleiding en de juiste levenservaring zijn essentieel, maar als het gaat om het vinden van de juiste baan, gaat het erom wie je kent. Netwerken, ook al voelt het als een hele klus, is een essentieel onderdeel van het uitbreiden van jouw contactenlijst. Woon netwerkavonden bij, meld je aan voor conferenties en maak beleefde, vriendelijke praatjes met iedereen die je ontmoet.

Vergeet niet om in contact te blijven met de meest interessante contacten. Zelfs als je op dit moment niet op zoek bent naar een nieuwe baan. Je weet nooit wie op een dag denkt dat je geschikt bent voor een bepaalde baan en je naam naar voren brengt, of wie je misschien werkervaring kan bieden.

5. Doe relevante werkervaring op

Hoe krijg je je eerste baan, als elke baan voorafgaande vaardigheden en begrip vereist? Verzeker jezelf van wat werkervaring of een stage. Ga een beetje graven (gebruik je netwerk!) om te zien of je stage kunt lopen in het door jou gekozen vakgebied. Het kan zijn dat je jouw tijd gratis moet opgeven en van onderaf naar boven moet werken op de arbeidsmarkt, maar de koffie halen, de archivering doen of de sociale media beheren voor een relevant bedrijf is de eerste stap op de ladder. Met wat werkervaring op je cv maak je jezelf beter gekwalificeerd voor een fulltime functie dan veel andere kandidaten die net afgestudeerd zijn. Bovendien krijg je een heel goed idee of dat carrièrepad geschikt voor je is voordat aan een vaste baan vast zit.

Hoe kies je nou de juiste vervolgopleiding? Ontdek het hier!

Leer een taal in het buitenland met EFMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer