Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe je jezelf meer aantrekkelijk maakt op de arbeidsmarkt: 5 tips

Hoe

Een goede opleiding hebben is niet genoeg om je je droombaan te bezorgen op de huidige competitieve arbeidsmarkt – je hebt de juiste mix van opleiding, ervaring en skills nodig – waaronder taalvaardigheid – om echt op te vallen.

Hier lees je hoe je jouw concurrentiepositie op de arbeidsmarkt verbetert:

1. Verbeter je taalvaardigheid

Een nieuwe taal leren is een indrukwekkende aanvulling op je cv. Het laat niet alleen zien dat je nieuwsgierig bent naar de wereld, maar het toont ook je toewijding aan zelfverbetering en het uitbreiden van je vaardigheden. Het is ook een aangetoond dat het vaak leidt tot een hoger inkomen.

Een van de meest gewilde talen om te beheersen is het Engels, vanwege de wereldwijde dominantie en het belang ervan in het internationale bedrijfsleven, diplomatie en de academische wereld, maar er zijn tal van andere ‘gewenste’ talen: waaronder Arabisch, Mandarijn, Spaans en Duits, met miljoenen van moedertaalsprekers en geopolitiek en economisch gewicht op het wereldtoneel.

2. Doe interculturele ervaring op

Of het nu gaat om werken in het buitenland of studeren in een ander land, een bredere horizon hebben en ervaring opdoen in een andere cultuur is iets dat je helpt te groeien als mens. Je zult met andere uitdagingen te maken hebben dan wanneer je thuis was gebleven, waardoor je flexibeler en creatiever bent in hoe je problemen oplost en onverwachte situaties aanpakt – allemaal essentiële vaardigheden op de huidige arbeidsmarkt.

Studies tonen ook aan dat mensen die in het buitenland hebben gewoond, een grotere kans hebben op een betere zelfkennis, dus je bent in een betere positie om te beseffen wat je wilt van je carrière, en je zult waarschijnlijk alleen solliciteren voor functies die jij zijn oprecht geïnteresseerd in (lees: leuk voor werkgevers!).

3. Voltooi je verdere opleiding

Op veel gebieden verhoogt het hebben van een universitair diploma je inkomsten aanzienlijk en helpt het je om een ​​baan te vinden. Vooral sectoren als het bankwezen en financiën, economie, politiek en het bedrijfsleven nemen vaak uitsluitend universitair afgestudeerden in dienst voor vele functies. Het is dus essentieel om een ​​opleiding te vinden die bij je past. En het is niet alleen het diploma dat je uiteindelijk bereikt waar werkgevers dol op zijn, het is het feit dat je hebt bewezen dat je hard kunt werken, problemen kunt oplossen en zelf kunt denken. Heb je al een universitair diploma? Studeren zou daar niet moeten eindigen; bijscholing volgen (online of persoonlijk – de mogelijkheden van vandaag zijn werkelijk eindeloos) is een geweldige manier om je vaardigheden verder uit te breiden.

4. Netwerken, netwerken, netwerken

Het gezegde ‘het is niet wat je weet, het is wie je kent’ is half juist: een goede opleiding en de juiste levenservaring zijn essentieel, maar als het gaat om het vinden van de juiste baan, het gaat erom wie je kent. Netwerken, ook al voelt het als een hele klus, is een essentieel onderdeel van het uitbreiden van jouw contactenlijst. Woon netwerkavonden bij, meld je aan voor conferenties en maak beleefde, vriendelijke chat met iedereen die je ontmoet (hier zijn meer tips om te netwerken als een baas).

Vergeet niet om in contact te blijven met de meest interessante contacten, zelfs als je op dit moment niet op zoek bent naar een nieuwe baan. Je weet nooit wie op een dag denkt dat je geschikt bent voor een bepaalde baan en je naam naar voren brengt, of wie je misschien werkervaring kan bieden.

5. Doe relevante werkervaring op

Hoe krijg je je eerste baan, als elke baan voorafgaande vaardigheden en begrip vereist? Verzeker wat werkervaring of een stage. Ga een beetje graven (gebruik je netwerk!) om te zien of je stage kunt lopen in het door jou gekozen vakgebied. Het kan zijn dat je jouw tijd gratis moet opgeven en van onderaf naar boven moet werken, maar de koffie halen, de archivering doen of de sociale media beheren voor een relevant bedrijf is de eerste stap op de ladder. Met wat werkervaring op je cv maak je jezelf beter gekwalificeerd voor een fulltime functie dan veel andere kandidaten die net afgestudeerd zijn. Bovendien krijg je een heel goed idee of dat carrièrepad geschikt voor je is voordat aan een vaste baan vast zit.

Leer een taal in het buitenland met EFMeer informatie