GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

20 manieren waarop talen leren de wereld verandert (en je leven!)

20 manieren waarop talen leren de wereld verandert (en je leven!)

Je weet misschien dat het leren van een nieuwe taal goed voor je is (ja, tweetaligheid is écht zo geweldig), maar wist je dat het ook goed is voor de rest van de wereld - en dat het waarschijnlijk je leven zal veranderen, vooral als je je ook nog eens verdiept in de cultuur?

Hier zijn 20 van de meest interessante manieren waarop het leren van een taal de wereld verandert:

1. Simpel gezegd: hoe meer talen mensen kiezen om te leren, hoe beter iedereen in de wereld kan communiceren en met elkaar in contact kan komen. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Investeer in je Engelse vaardigheden - het is tenslotte de voertaal van de wereld.

2. Betere communicatie betekent ook minder ruimte voor fouten. Verkeerde vertalingen kunnen kostbaar zijn in het bedrijfsleven en kunnen de reden zijn dat je op het busstation staat nadat je de weg naar de supermarkt hebt gevraagd (niemand zal je die minuten terug kunnen geven).

3. Talen leren is geweldig om culturen te delen, gemeenschappen te doen groeien en te begrijpen wat belangrijk en speciaal is voor andere mensen - begrip en zorg maken de weg vrij voor vrede.

4. Het opent de deur naar veel meer mogelijkheden voor allerlei soorten bedrijven door toegang te bieden tot veel bredere klantenbestanden over de hele wereld - dit geldt voor alles van kunst (films, pop, etc.) tot techniek.

5. Als je ervoor kiest om een taal te studeren in het buitenland, betekent het meeslepende en soms uitdagende aspect van het dag in, dag uit leven van de nieuwe taal en dit samen doen met mensen van over de hele wereld, dat je veel sneller en natuurlijker zachte vaardigheden ontwikkelt zoals communicatie, en het oplossen van conflicten en problemen dan je thuis zou doen.

6. Er is een reden waarom het spreken van een tweede of derde taal goed staat op je CV: werkgevers houden van bekwame werknemers die goed kunnen communiceren, omdat ze een grote impact hebben op het resultaat. In het Verenigd Koninkrijk, waar het leren van talen op school geen hoge prioriteit heeft, kost het daaruit voortvloeiende taaltekort het land tot 48 miljard pond (GBP) per jaar aan gemiste internationale zakelijke kansen.

7.Het is bewezen dat het leren van een nieuwe vaardigheid (inclusief talen!) goed is voor je mentale gezondheid; het daagt je uit om die zenuwcellen te laten werken en het kan een enorme boost aan zelfvertrouwen geven als je jezelf ziet verbeteren.

8. Het is een van de beste manieren om nieuwe vrienden te maken over de hele wereld...

9. ... en een professioneel internationaal netwerk op te bouwen dat je vooruit kan helpen in je carrière.

10. Het is ook heel beleefd! Als je op reis bent en op zijn minst een paar zinnen kunt opzeggen in de moedertaal van je gastland, verdien je veel punten en houd je iedereen tevreden. Hoe meer je kunt spreken, hoe beter je ervaring met de plaatselijke bevolking zal zijn - en hoe meer bruggen je zult bouwen.

11. Het maakt het makkelijker voor onderzoekers en vernieuwers om hun ontwikkelingen te delen met de wereld en met andere onderzoekers, zodat iedereen kan profiteren van de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap, gezondheidszorg en technologie. Dit geldt met name voor academische papers die in het Engels zijn geschreven - daar wordt veel vaker naar verwezen en ze hebben dus een grotere impact.

12. Mensen die meerdere talen spreken zijn vaak goed in het creatief oplossen van problemen omdat het leren van een taal je leert om de wereld (en problemen!) vanuit een ander perspectief te bekijken.

13. Teamwork makes the dream work. En waardoor werken internationale teams? Sterke communicatie op basis van goede taalvaardigheden.

14. Het leren van talen is geweldig voor het verbeteren van je geheugen en er wordt gedacht dat het de effecten van ziekten als Alzheimer en dementie vertraagt. Deze ziekten zetten onze gezondheidszorgsystemen en economieën over de hele wereld onder druk, dus het aanmoedigen van het leren van talen zou onze zorgsystemen kunnen helpen en de patiënten helpen om ermee om te gaan.

15.Het maakt reizen veel gemakkelijker als je de plaatselijke borden kunt lezen en mensen om hulp kunt vragen. En dat is geweldig, want reizen is het beste onderwijs en het maakt je ook een beter mens.

16. Talen leren helpt om toegang te krijgen tot veel van de diverse en ongelooflijk vele culturen en geschiedenissen waaruit de wereld bestaat, en verder kijken dan je eigen land kan een enorme bron van creatieve inspiratie zijn.

17. Als verschillende culturen elkaar leren kennen en samenwerken, krijgen we meer diversiteit op scholen en werkplekken, wat de productiviteit en creativiteit bevordert, vooral in het bedrijfsleven.

18. Talen leren en in contact komen met andere culturen helpt de wereld om een meer accepterende en ruimdenkende plaats te worden. Dit is vooral belangrijk voor jonge mensen die misschien ontdekken dat ze hun 'tribe' kunnen vinden bij jonge mensen uit een andere uithoek van de wereld. Dit kan bijdragen aan een vreedzamere, meer verbonden wereld door echte communicatiebarrières te slechten - en ons echt met anderen te verbinden.

19. Tijdens het proces van meer dan één taal leren, worden je hersenen beter in het beheersen van interne conflicten en het nemen van beslissingen, vooral als je jong begint met leren. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat tweetalige mensen beter kunnen multitasken!

20. Tweetalige en meertalige werknemers verdienen vaak meer. In de VS schat een studie dat je ongeveer 2% meer per jaar kunt verdienen door een tweede taal te spreken, maar dit bedrag stijgt naarmate er meer vraag is naar je tweede taal: Duits spreken is erg nuttig in de industrie en internationale zaken voor de VS, dus Duitssprekenden kunnen gemiddeld 3,8% meer verdienen.

Leer een taal in het buitenland met onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer