GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe bereid je je voor op de toekomst terwijl je thuis zit

Hoe bereid je je voor op de toekomst terwijl je thuis zit

Ontdek wat je wil doen

De allereerste stap voordat je zelfs maar solliciteert naar een baan is om uit te vinden wat voor werk je gelukkig maakt. De tijd die je nu thuis hebt biedt een unieke mogelijkheid om te gaan zitten en na te denken over wat voor soort functie je jezelf over 5, 10 of 20 jaar ziet doen. Je moet niet alleen een vakgebied kiezen om in te werken, maar je moet ook nadenken over hoe je je dagelijkse werk er uit wilt laten zien.

Wil je altijd op pad zijn, geef je de voorkeur aan een kantoorbaan of wil je met mensen van over de hele wereld omgaan? Elk vakgebied biedt een verscheidenheid aan verschillende functies om aan jouw droombaan te voldoen. Om er zeker van te zijn dat je iets vindt waar u echt van geniet, moet je de balans opmaken en uitzoeken wat je echt leuk vindt.

Veel mensen maken zich zorgen over het feit dat ze nog geen passie hebben, maar laat me je zeggen: je hoeft niet te beginnen met een passie. Het kan ontwikkeld worden; je moet alleen weten wat je leuk genoeg vindt om je in het leerproces te storten.

Werk aan je online aanwezigheid

De dagen dat iemand alleen maar naar het CV keek dat een sollicitant had opgestuurd, zijn al lang voorbij. Tegenwoordig is een van de belangrijkste factoren om jezelf voor te stellen aan een potentiële werkgever het hebben van een online aanwezigheid. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je kwaliteiten te presenteren en te laten zien wie je bent als persoon.

Afhankelijk van het vakgebied dat je kiest, kun je jouw vaardigheden, zoals creatief schrijven, demonstreren door een blog te runnen of je social media-accounts gebruiken om je interesses en persoonlijkheid op authentieke wijze neer te zetten. Dit laatste is ook een fantastisch hulpmiddel om vacatures te ontdekken

Een platform dat recruiters een goed overzicht geeft van jouw als kandidaat is LinkedIn. Hoewel er premium opties zijn, is het heel eenvoudig om gratis een uitgebreid profiel aan te maken, inclusief vaardigheden, werkervaring en opleidingen. Je kunt zelfs een samenvatting van jezelf schrijven om als een soort ‘sollicitatiebrief’ te laten fungeren. Je kunt een geoptimaliseerd LinkedIn-profiel gebruiken om te solliciteren of gewoon een indruk krijgen van de bestaande mogelijkheden als eerste stap.

Een andere goede manier om jezelf voor te stellen aan een bedrijf is door het hebben van een website. Dat bewijst niet alleen je technische skills, maar ook jouw vermogen om informatie op een creatieve manier weer te geven. Werkgevers zullen jou veel beter herinneren als ze in staat zijn om interactief met jou te communiceren dan wanneer ze gewoon een van de vele PDF-documenten hebben doorgenomen.

“Maar ik ben niet bekend met websites bouwen codering”, hoor ik je zeggen. Nou, je hoeft niet per se de meest tech-savvy te zijn om er een te maken! Het bouwen van een website hoeft niet moeilijk te zijn – tools zoals WordPress of Squarespace bieden je sjablonen en tal van kant-en-klare elementen, waardoor het gemakkelijk is om jouw sterke punten op een originele manier over te brengen.

Oh, en zorg ervoor dat je aanwezigheid op het internet professioneel is. Dit betekent niet dat je niet kunt berichten over een leuk avondje uit met je vrienden, maar houd er wel rekening mee dat op een dag een HR-medewerker jouw inzetbaarheid kan beoordelen op basis van je Instagram- of Twitter-profiel. Denk altijd twee keer na in plaats van alleen maar hersenloze foto’s of opmerkingen te plaatsen!

Online leren

Als je op dit moment thuis zit geeft het je tijd om online nuttige kennis op te doen. Niet meer vastzitten in het verkeer of wachten op vertraagde treinen komt goed van pas als je de vaardigheden op je CV wilt uitbreiden.

Blader door de vacatures die je echt interesseren en kijk of je merkt dat bepaalde eisen steeds weer naar voren komen. Misschien kan je je data analytics competentie verbeteren of eindelijk je zakelijke kennis uitbreiden met interessante e-boeken, presentaties of zelfs online cursussen voor een grotere kans op het scoren van dat sollicitatiegesprek?

Een absolute must-have op elk CV is taalvaardigheid. Het spreken van een vreemde taal geeft je een voordeel op het gebied van marketing, engineering en recht. De meest gevraagde talen zijn Engels, Spaans en Frans. Met een beginnerscursus leer je de basisvaardigheden die je uiteindelijk kunt testen door naar het buitenland te gaan.

Een sterke basis maakt het leren in het buitenland veel gemakkelijker, omdat je je sneller aan je nieuwe omgeving aanpast, dus zorg ervoor dat je thuis veel kunt oefenen. Of het nu in een online cursus is of op een app, je kunt woordenschat en grammaticaregels leren zodat je tegen de tijd dat je begint te oefenen met het goed spreken van de taal, de regels al uit je hoofd kent.

Perfectioneer elke sollicitatie

Het maakt niet uit of je al een CV en een begeleidende brief hebt of dat je ze vanaf nul wilt maken: de kans is groot dat er iets is dat je bent vergeten op te nemen, beter zou kunnen structureren of verder zou kunnen perfectioneren.

Een van de meest voorkomende misvattingen is dat je elke kleine prestatie op twee pagina’s moet uitknijpen in plaats van uit te weiden over cruciale vaardigheden. Bij het schrijven van een CV zijn voorbeelden van cruciaal belang. Analyseer jouw CV om dingen op te sporen waar je kunt illustreren hoe jij een bepaalde kwaliteit hebt ontwikkeld en hoe je deze in het verleden hebt gebruikt.

Zorg er bij het schrijven of beoordelen van jouw CV ook voor dat je het aanpast voor verschillende functies voordat je solliciteert. Professionele recruiters kunnen direct zien of je jouw CV massaal naar 100 bedrijven hebt gemaild in plaats van de tijd te nemen om hun missie te onderzoeken. Het is altijd beter om geïndividualiseerde cv’s naar minder bedrijven te sturen dan om tientallen HR-medewerkers met dezelfde standaardaanvraag te berichten. Stuur waar mogelijk voorbeelden van je werk in om ze een overzicht te geven van wat je kunt doen.

Het subtiel opnemen van de vaardigheden die de jobadvertentie daadwerkelijk vraagt in de rolbeschrijving toont gedetailleerde interesse en maakt de taak van de werkgever een stuk gemakkelijker. Recruiters ontvangen soms honderden sollicitaties – daarom zoeken ze vaak naar een maximale trefwoordencombinatie.

Vergeet niet dat voor banen in het buitenland een andere sollicitatiestructuur nodig kan zijn. Welke gegevens staan meestal in een CV in dit specifieke land? Heb je een professionele foto nodig? Moet je een korte intro schrijven? Zet je de ervaring in chronologische volgorde? Het loont altijd de moeite om deze zaken op voorhand op te zoeken.

Als je al deze stappen doorlopen hebt en een sollicitatiegesprek hebt gekregen voor je droomjob, moet je ook genoeg tijd besteden aan de voorbereiding van je antwoorden en het opzetten van de technologie voor een video-interview vanuit huis.

Test gratis jouw taalkennisDoe de test!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer