GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

4 redenen waarom een tussenjaar het beste ooit is

4 redenen waarom een tussenjaar het beste ooit is

Het leven kan af en toe best eng zijn, met zoveel keuzes en zoveel beslissingen die genomen moeten worden. Het kan behoorlijk vermoeiend zijn om je plek in de wereld te vinden. Soms is het dan het beste om op pauze te drukken en een time-out van je normale leven te nemen. Een tussenjaar voor, tijdens of na de middelbare school of je vervolgopleiding is een van de beste manieren om dit te doen.

Hoewel het natuurlijk geen magische krachten heeft, is zo’n gap year een uitstekende manier om je leven een nieuwe, positieve draai te geven. Het woord ‘gap’ is misschien wat misleidend, omdat een goed voorbereid tussenjaar juist gevuld is met ervaringen die je leven kunnen veranderen en je toekomst kunnen vormgeven. Je groeit gegarandeerd op persoonlijk vlak, leert terwijl je reist en reist terwijl je leert.

1. Je leert een taal vloeiend spreken

Er is geen betere manier om een taal te leren dan door te studeren in het land waar die gesproken wordt. Door je nieuwe vaardigheden de hele dag door in de praktijk te brengen, tijdens gesprekjes met bijvoorbeeld de taxichauffeur of de nieuwe buren, ga je de taal zo snel mogelijk vloeiend spreken.

En vergeet niet: die vloeiende taalvaardigheden maken het verschil. Mensen die meer dan één taal op hoog niveau spreken, zijn populair op de arbeidsmarkt, verdienen een hoger salaris en hebben zelfs gezondere hersenen (en hier vind je nog veel meer fascinerende redenen waarom het beter is om meertalig te zijn).

2. Het kan bepalend zijn voor je toekomst

De school- en studietunnel kan behoorlijk lang en donker zijn. Soms moet je daarom even een stapje terug doen, opnieuw opladen en nieuwe energie krijgen door je boeken en essays en tijdje achter je te laten. Het ontdekken van de wereld, ontmoeten van nieuwe mensen en het leren van een nieuwe taal (of zelfs een nieuw vak, als je niet zeker weet of je wel de juiste studierichting hebt gekozen) helpt je om jezelf nog beter te leren kennen en je toekomst vorm te geven op een manier die je je nu misschien nog niet eens kunt voorstellen.

3. Het helpt je om je horizon te verbreden

Elke dag neem je dezelfde route naar school. Je kent elke straathoek, elk stoplicht en elke blaffende hond. Hoewel dat allemaal vertrouwd kan aanvoelen, kan het ook een teken zijn dat het tijd is voor verandering. Kijk eens buiten de gebaande paden en ervaar hoe het leven aan de andere kant van de wereld kan zijn. Om je te helpen bepalen welke regio je wilt ontdekken, hebben we tussenjaargidsen voor Europa, Azië, de Verenigde Staten en Australië en Nieuw-Zeeland voor je samengesteld.

Door langer dan een paar weken op dezelfde plek te blijven, kun je de lokale levensstijl en cultuur echt goed ontdekken. Je proeft er niet alleen van zoals op een gewone vakantie, maar je gaat ze echt begrijpen. Een slim besteed tussenjaar kan een van de betekenisvolste en verrijkendste ervaringen van je leven zijn en zal je ogen openen voor nieuwe manieren en mogelijkheden.

4. Je leert er nuttige nieuwe vaardigheden

Een tussenjaar kan helemaal op maat gemaakt worden met allerlei activiteiten. Met meerdere maanden of zelfs een heel jaar om te vullen, kun je zelfs allerlei activiteiten comibineren. Naast de wereld rondreizen en het leren van een taal kun je bijvoorbeeld ook ergens vrijwilligerswerk doen of stage lopen. Vrijwilligerswerk is, zeker als je dat minstens een paar maanden doet, een geweldige manier om iets terug te doen voor de maatschappij en belangrijke culturele en professionele vaardigheden op te doen.

Door ergens op te focussen, zoals studeren of werken voor een goed doel, weet je zeker dat jouw gap year allesbehalve een gat op je CV wordt. Je toont er je zelfvertrouwen en flexibiliteit mee en laat zien dat je risico’s neemt: eigenschappen waarmee je opvalt.

Vraag een brochure aan!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden