GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Backpacken of een taalreis in het buitenland: wat is een betere besteding van je tussenjaar?

Backpacken of een taalreis in het buitenland: wat is een betere besteding van je tussenjaar?

Reizen is misschien wel een van de geweldigste dingen om je tijd hier op aarde aan te besteden. Het opent je ogen voor nieuwe culturen, stelt je bloot aan fantastische nieuwe steden en landschappen, en je leert er interessante mensen door kennen – en ook een heleboel over jezelf. Zowel backpacken als het leren van een taal in het buitenland is een fantastische manier om de wereld te ontdekken. Hoe beslis je dan wat het beste bij je past? Gelukkig kunnen we je een handje helpen. Beschouw onderstaande als je persoonlijke lijstje met voor- en nadelen om te bepalen hoe je je tussenjaar voor, tijdens of na je studie wilt doorbrengen.

Nieuwe plekken ontdekken

Backpacken, dus letterlijk alles wat je nodig hebt voor een avontuur inpakken en op je rug hijsen, betekent dat je alle vrijheid hebt om rond te reizen, zonder beperkingen. Als het zo makkelijk is om je spullen te pakken en ergens anders naartoe te gaan, hoef je nergens langer te blijven dan wat je concentratieboog je ingeeft. Het is de gemakkelijkste manier om een reis bomvol avonturen te beleven en net zoveel nieuwe steden – of landen – te ontdekken als je maar wilt. Er zijn geen beperkingen die je verplichten op één plek te blijven: je volgende bestemming mag je helemaal zelf bepalen. Als je op zoek bent naar een manier om heel veel verschillende dingen van je bucketlist af te vinken, dan is backpacken een manier waarmee dat zeker lukt.

As je een taal leert in het buitenland, en lessen moet bijwonen, en huisgenoten hebt om bij thuis te komen, dan ben je gebonden aan één stad. Naarmate je taalvaardigheden en je kennis van de stad verbeteren, begin je je te voelen als een local. Je hebt je favoriete koffietentje, vrienden om mee af te spreken en een goed begrip van de cultuur. Hierdoor worden je nieuwe stad en je gastverblijf jouw thuis ver van huis, maar dat betekent niet dat je daar ook echt verplicht moet blijven. In de weekenden en tijdens dagtripjes kun je de stad uit en de omliggende steden en natuur ontdekken. Als je in Europa studeert, liggen zelfs andere landen op slechts een paar uur treinen afstand.

Nieuwe mensen ontmoeten

De backpackersgemeenschap is een van de vriendelijkste, meest gastvrije groepen mensen ter wereld. Backpackers zijn altijd bereid om hun verhalen te delen, reistips te geven op basis van hun ervaringen en te vertellen waar ze naartoe gaan. Doordat iedereen andere richtingen op reist, zal je in het buitenland een ongelooflijk groot aantal verschillende mensen ontmoeten. Zeker wanneer je in hostels op de slaapzaal logeert. Daar is ook bijna altijd wel iemand die met je mee wil gaan eten, of meegaat met de hike, busreis of surftrip die je van plan was te maken.

Als je in het buitenland gaat studeren, dan worden je klasgenoten jouw tweede familie. Niets is een beter recept voor “bonding” dan wegverhuizen uit je thuisland, een gloednieuwe stad ontdekken en samen de uitdaging aangaan van het leren van een nieuwe taal. In vergelijking met backpacken zijn je nieuwe vrienden niet slechts vrienden voor één avond: het worden vrienden voor het leven. En dan hebben we het alleen nog maar over je klasgenoten. Doordat je langere tijd op één locatie doorbrengt, ontmoet je locals die je alle geheime parels van de stad zullen laten zien en die je helpen om je internationale netwerk te vergroten. In het algemeen kun je zeggen dat studeren in het buitenland goed bij je past als je graag een sterke band wilt opbouwen met je klasgenoten en de lokale bevolking.

Het opdoen van life skills

Zowel een backpacker als een taalstudent komt gegarandeerd terug uit het buitenland met een paar gloednieuwe life skills. In beide gevallen word je ondergedompeld in een gekke, spannende omgeving waarin je snel moet leren hoe je met nieuwe mensen communiceert, je weg moet vinden in een nieuwe cultuur, en een nieuw leven voor jezelf moet opbouwen in het buitenland. Jij bent de baas, en je onafhankelijkheid groeit razendsnel. Doordat je je tijdsplanning, vervoer, studieprogramma en sociale leven helemaal bepaalt, kom je thuis met meer vertrouwen in je eigen capaciteiten. De extra bonus van studeren in het buitenland is dat je het fantastische vermogen hebt gekregen om een vreemde taal te spreken en met een totaal nieuwe groep mensen in hun moedertaal kunt praten: iets wat serieus indruk maakt op toekomstige werkgevers en toelatingscommissies van universiteiten.

Maar ongeacht hoe je carrièremogelijkheden er na afloop uitzien, is het belangrijk dat je tijdens het plannen van je tussenjaar vooral nadenkt over wat je uit jouw buitenlandperiode wilt halen. Wil je met je bucketlist aan de slag, veel verschillende steden zien en veel nieuwe mensen ontmoeten? Of wil je een taal leren, vrienden voor het leven maken, en de taal ervaren tussen de locals in een stad die je echt goed kent? In beide gevallen krijg je de gelegenheid om op reis te gaan en dat is, zoals ik in het begin van deze blog al zei, een van de geweldigste manieren om je tijd op aarde door te brengen.

Start met het plannen van jouw tussenjaar, vraag vandaag nog onze gratis brochure aan.Gratis brochure!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer