GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe schrijf je een CV: een beginnershandleiding voor starters in een carrière

Hoe schrijf je een CV: een beginnershandleiding voor starters in een carrière

Voor beginnende carrièremakers kan het voor de eerste keer schrijven van een cv ontmoedigend aanvoelen, maar het is een noodzakelijke stap om op een dag je droombaan te scoren. Een curriculum vitae (ook wel CV of cv genoemd) is in wezen een marketingtool die jouw vaardigheden, ervaring en opleiding(en) aan potentiële werkgevers laat zien, en het is belangrijk om het zo sterk mogelijk te maken zodat je opvalt.

Zelfs als je werkervaring tot nu toe beperkt is, zijn er tal van manieren om je kansen te vergroten en op te vallen op de huidige arbeidsmarkt. Hier zijn enkele tips voor het maken van een indrukwekkend cv waar je trots op kunt zijn.

1. Begin met je opleiding

Als je net aan je carrière begint, zal je CV waarschijnlijk weinig werkervaring bevatten.. Concentreer je in plaats daarvan op wat je al hebt bereikt - begin met je onderwijservaring en voeg relevante academische prestaties en hoogtepunten toe.

2. Voeg stages en vrijwilligerswerk toe

Stages en vrijwilligerswerk laten zien dat je een basis hebt om je carrière op te bouwen, zelfs als de functies niet op het door jou gewenste gebied liggen. Vrijwilligerswerk (ongeacht de duur) toont je betrokkenheid bij zaken die belangrijk voor je zijn.

3. Houd het beknopt

Hoewel het belangrijk is om alle relevante informatie op je cv te zetten, is het ook belangrijk om het beknopt en to the point te houden. Streef naar een cv van één pagina - maximaal twee pagina's - en focus op de meest relevante informatie.

4. Pas je cv aan voor elke sollicitatie

Pas je cv aan om de vaardigheden en ervaring te benadrukken die het meest relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Het kost wat extra tijd, maar het is de moeite waard als potentiële werkgevers een duidelijk verband kunnen zien tussen de functieomschrijving en je achtergrond en ervaring.

5. Gebruik opsommingstekens en strakke ontwerpelementen

In plaats van een simpele opsomming van je verantwoordelijkheden onder je werkervaring, gebruik je beter strakke designelementen. Probeer het gebruik van opsommingstekens om specifieke prestaties en verantwoordelijkheden op een georganiseerde manier te schetsen. Het is ook belangrijk om het netjes te houden - vermijd rommelige CV's met weinig structuur.

6. Actiewerkwoorden om resultaten te tonen

Als je actiewerkwoorden gebruikt om je prestaties te beschrijven (bijvoorbeeld: "gecoördineerd", "geholpen", "gecreëerd"), helpt dit om precies over te brengen wat jouw bijdrage was aan specifieke prestaties.

7. Praat over je resultaten

Als je al wel wat werkervaring hebt, zet dan resultaten die je hebt behaald op je CV om te laten zien hoe je verantwoordelijkheden van invloed waren op de resultaten van je werk. Zinnen als "Een digitale campagne ter ondersteuning van een verkoopstijging van 20% gecoördineerd" laten zien dat je bijdragen een positieve impact hebben gehad, dus wees niet bang om trots te zijn op je prestaties.

8. Nalezen, nalezen, nalezen

Het is belangrijk om je cv drie keer te controleren op spel- en grammaticafouten om te laten zien dat je oog hebt voor detail. Zelfs kleine foutjes kunnen een red flag zijn voor werkgevers.

9. Promoot je internationale ervaring

Als je in het buitenland hebt gestudeerd of een internationaal cultureel uitwisselingsprogramma hebt gevolgd, vermeld dan waar je hebt gestudeerd en wat je van je ervaring hebt geleerd. Werkgevers zijn steeds vaker op zoek naar kandidaten met internationale ervaring. Kunnen communiceren in meerdere talen en culturen kan deuren openen naar nieuwe zakelijke kansen en de communicatie met klanten en collega's verbeteren.

10. Deel je taalvaardigheden

Vergeet niet om naast je internationale uitwisselingservaring ook je taaldiploma's te vermelden. Vermeld je taalcertificaten, zoals de EF Standard English Test (EF SET) of Cambridge ESOL-examencertificaten om aan te tonen dat je uitstekend Engels spreken kan!

Nu je gewapend bent met deze tips, ben je goed op weg om een sterk en competitief CV op te stellen wanneer je aan je carrière begint. Zet de eerste stap naar je droombaan!

Boost je carrièremogelijkheden met een taalcursus in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer