GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Stoppen met je studie? Gebruik deze kans om na te denken over je toekomst

Stoppen met je studie? Gebruik deze kans om na te denken over je toekomst

Om wat voor reden dan ook heb je de universiteit of hogeschool eerder verlaten dan je had verwacht. Het lijkt misschien een beangstigende tijd, maar stoppen met studeren is zeker niet opgeven: het is een kans om je toekomst uit te zoeken; een toekomst die beter is afgestemd op wat je van het leven wilt maken.

Plan je eerste stap

Terug naar huis verhuizen is waarschijnlijk de eerste stap die je moet zetten als je met je studie stopt. Raak echter niet te veel gewend aan oude routines, maar zie de verhuizing als een comfortabele, tijdelijke basis van waaruit je je volgende stap kunt bepalen. Je hoeft nog niet je hele leven uitgestippeld te hebben, maar besteed in ieder geval wat tijd aan wat de 'volgende' stap is, of dat nu het plannen van een reis is of het zoeken naar een stageplaats.

Boek een vlucht en ga in het buitenland wonen

Een van de beste manieren om je toekomst te ontdekken is door jezelf uit te dagen en tijd door te brengen in een ander land. Het is bewezen dat verhuizen naar het buitenland je helpt om je 'zelfbewustzijn' terug te vinden.

En dan hebben we het niet over een korte vakantie, maar over ergens naartoe gaan voor langere tijd. Zoek een spannende baan in het buitenland en breng een paar maanden door in een totaal nieuwe stad, of schrijf je in voor een studieprogramma in het buitenland en zorg dat die grijze massa tussen je oren blijft werken door ervoor te kiezen een nieuwe taal te leren.

Mensen ontmoeten en netwerken

Op de universiteit gaat het ontmoeten van mensen hand in hand met studeren: Je komt voortdurend in contact met nieuwe gezichten: grote klassen, gedeelde woonruimte en feestjes brengen je elke dag in contact met nieuwe mensen. Als gevolg daarvan ben je voortdurend aan het netwerken, of je dat nu van plan bent of niet.

Als je de universiteit verlaat, zul je meer moeite moeten doen om mensen te ontmoeten, misschien door lid te worden van een nieuwe club, een oude hobby weer op te pakken, weer contact te zoeken met oude vrienden of zelfs door met vrienden van je ouders te praten. Misschien kom je wel in contact met iemand die je kan helpen met werkervaring of kansen voor je toekomst; misschien raak je wel geïnspireerd om een nieuwe weg in te slaan als je meer te weten komt over een carrière die je nooit eerder had overwogen.

Leer wat nieuwe skills

Wie zegt dat je niet ook plezier kunt hebben terwijl je een sterk CV opbouwt? Nu is de tijd om in jezelf te investeren en in plaats van te studeren voor examens kun je je tijd besteden aan het leren van nieuwe vaardigheden, zoals het leren van een veelgevraagde taal, het leiden van een lokale jeugdgroep of je tijd besteden aan vrijwilligerswerk in natuurbeschermings- of onderwijsprogramma's. Dit zal je niet alleen meer zelfvertrouwen geven, maar toekomstige werkgevers zullen ook blij zijn dat je je tijd verstandig hebt besteed.

Werkervaring opdoen

Er is maar één manier om zeker te weten of je een baan leuk vindt of niet: Het proberen. Werkervaring is de perfecte manier om kennis te maken met een carrière, zonder de verplichting om een contract te tekenen of een paar jaar te 'proberen'. Geef jezelf ongeveer een jaar de tijd om werkervaring op te doen en stages te lopen bij bedrijven of in bedrijfstakken die je leuk vindt, en je zult er snel achter komen welke van die bedrijven geschikt voor je kunnen zijn (of welke juist niet!).

Aan het eind van de 12 maanden heb je een veel duidelijker beeld van wat je wilt met je toekomst. Als je betaalde werkervaring kunt vinden, of een onbetaalde stage kunt aanvullen met een parttime baan, des te beter: Met een regelmatige geldstroom op je rekening kun je je onafhankelijkheid behouden.

Studeer een taal in het buitenland met EF!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer