GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Terug naar de basis: 10 Engelse woorden voor skiën

Terug naar de basis: 10 Engelse woorden voor skiën

Zoals velen van jullie ben ik een fanatiek skiër, vooral omdat het het enige is dat me door de verschrikkingen van de winter heen sleept (het zal je misschien niet verbazen dat ik ook dol ben op strandvakanties). Toen ik begon met skiën, duurde het even voordat ik het technische jargon leerde dat ik nu gebruik om mensen wijs te maken dat ik een professionele skiër ben. Maar omdat ik niet wil dat jij dezelfde moeilijke reis doormaakt, zijn hier tien Engelse woorden die je moet kennen voordat je je ski's onderbindt.

1. Binding

Laten we beginnen met de basis: een binding is de plastic verbinding die je schoenen aan je ski's of snowboard vastmaakt. Zorg ervoor dat je deze zo nu en dan laat controleren om er zeker van te zijn dat ze zo strak mogelijk zitten, want je wilt niet dat je ski's eraf vliegen. Hilarisch ja, maar het zou waarschijnlijk niet goed aflopen.

2. Piste

Dit woord komt eigenlijk uit het Frans en betekent racebaan, maar in een ski-context betekent het de geprepareerde helling waar je naar beneden skiet in een skioord. Een beetje zoals een weg voor skiërs, maar dan met meer mensen die naar beneden vallen en minder asfalt (want asfalt zou je ski's ruïneren natuurlijk).

3. Off-piste

Als je niet op de piste bent, ben je erbuiten - deze term betekent dus 'de rest van de berg waarvoor het skigebied geen skiroutes heeft voorbereid'. Laten we eerlijk zijn: mensen die off-piste gaan zijn meestal supercool, maar ook een beetje gestoord en roekeloos, en heel af en toe komen ze om in een lawine of door in een ijzige afgrond te vallen. Conclusie: ga beter niet off-piste. Veiligheid voor alles.

4. Avalanche

Over gevaar gesproken, dit geweldige woord staat voor iets angstaanjagends: een sneeuwverschuiving die zo verwoestend is als je je maar kunt voorstellen. Lawines ontstaan wanneer lagen sneeuw van elkaar afglijden en komen zelden voor in skigebieden omdat het personeel het veilig heeft gemaakt. Ik slaak een zucht van opluchting.

5. Run

Een andere naam voor een piste. Een run wordt altijd voorafgegaan door een kleur en geeft de moeilijkheidsgraad van een helling aan. Blauw is de makkelijkste, gevolgd door rood en tot slot is zwart de meest uitdagende. Als je een nieuwe skiër bent, zou ik je niet aanraden om een rode of zwarte piste te nemen tot je er klaar voor bent, omdat de resultaten waarschijnlijk hilarisch zullen zijn, maar je ook gewond en beschaamd kunnen achterlaten (wat het ergste is).

6. T-bar

Ook wel een draglift genoemd, dit is een oude manier om van de onderkant van een piste terug naar de top te komen. Twee mensen zitten aan weerszijden van een stang in de vorm van een omgekeerde T, die hen over een kleine piste omhoog trekt. De meeste skiërs hebben er een hekel aan en als je er niet minstens twee keer vanaf bent gevallen, dan ski je niet vaak genoeg.

7. Snowplough

Deze beginnersbeweging om af te remmen wordt zo genoemd omdat je de voorkant van de ski's naar elkaar toe draait om een V-vorm te vormen, die een beetje lijkt op een sneeuwploeg (leuk weetje: in de VS spel je het als snowplow) zoals op de voorkant van een trein of vrachtwagen. De beslissing om treingeluiden te maken tijdens het skiën is aan jou.

8. Carving

Als je voorbij het stadium van de snowplough bent, moet je ver genoeg gevorderd zijn om zuivere bochten te maken met de kanten van je ski's. Dit wordt carving genoemd, wat me persoonlijk altijd doet denken aan het snijden van een kerstkalkoen, waarna ik enorme honger krijg.

9. Moguls

Dit is een cool woord: hoewel mogul eigenlijk iets heel anders betekent in het Engels, is de skiterm afgeleid van het Beierse woord mugel, dat 'kleine hoop of heuvel' betekent. Het is een vrij treffende beschrijving van wat het betekent, namelijk bulten op de piste die worden gevormd door skiërs die scherpe bochten maken terwijl ze de helling afcarven. Ze zijn eigenlijk heel vervelend.

10. Après-Ski

Wat is een betere manier om de dag af te sluiten dan bijkomen van een zware skisessie met vrienden in een hut onderaan de piste! Dit noemen we après-ski ("na het skiën" in het Frans) en het gaat meestal gepaard met het drinken van verschillende dranken *ahem* naar keuze. Of het nu een eenvoudige warme chocolademelk is of iets zwaarders, zorg er gewoon voor dat je fit genoeg bent om de rest van de afdaling naar de uitgang te skiën als je klaar bent. Veel skiplezier!

Ga de piste op en leer Engels met ons in CanadaLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer