GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Reizen met een budget: Onze 9 beste tips

Reizen met een budget: Onze 9 beste tips

Exotische oorden verkennen hoeft geen fortuin te kosten en je hoeft zeker niet de loterij te winnen om de wereld rond te reizen - tenminste, niet als je op de centen weet te letten. We hebben een aantal bewezen tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen een vakantie met een klein budget te plannen.

1. Maak een plan

Spontaan reizen is geweldig als je de luxe van tijd en geld hebt. Maar als je met een budget reist, is het eerste wat je moet doen een plan maken. Je hoeft geen strak reisschema van uur tot uur te hebben, maar je moet op zijn minst een idee hebben van hoe lang je in elke stad of in elk land zult doorbrengen en de route kennen die je epische avontuur zal nemen. Minder aan het toeval overlaten betekent minder onverwachte uitgaven; vluchten en accommodatie op het laatste moment zijn vaak veel duurder.

2. Reis buiten het hoogseizoen

Vermijd reizen tijdens de schoolvakanties, want dan verhoogt de reisindustrie de prijzen om te profiteren van gezinnen die alleen tijdens deze weken kunnen reizen. Onderzoek de beste tijd om je bestemming te bezoeken en reis net voor of na deze data. Dit wordt het 'schouderseizoen' genoemd, waar je nog steeds een geweldige reis zult hebben, maar misschien zal de zon niet zo fel schijnen (en, aan de positieve kant, zal het niet zo heet zijn.) Hotels en luchtvaartmaatschappijen verlagen hun prijzen om klanten aan te trekken tijdens deze periode.

3. Wees slim met accommodatie

Verruil dure hotelsuites voor slaapzalen in hostels. Het delen van een kamer verdeelt de kosten natuurlijk en gemeenschappelijke slaapzalen bieden de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die misschien graag samen met jou op avontuur willen gaan. Andere leuke alternatieven zijn websites als AirBnB en Couchsurfing, waar je eenvoudig een logeerkamer boekt in het huis of appartement van een lokale bewoner. Het halveert de prijs en geeft je een authentiek beeld van het echte leven in de stad. Beschouw je gastheer of gastvrouw als je eigen persoonlijke reisgids, vol met insider-tips voor de beste eetgelegenheden en toeristische plekken in die buurt.

Je kunt zelfs bij familie of vrienden logeren. Neem contact op met mensen die je kent of plan een reis naar een plek waar een verloren neef of schoolvriend nu woont - dit kan je naar plaatsen brengen waar je nooit eerder aan gedacht zou hebben.

4. Pak goed in

Zorg ervoor dat je alles meeneemt wat je nodig hebt, zodat je onderweg niet hoeft te winkelen (afgezien van een paar souvenirs). Waar je ook naartoe gaat, neem ten minste één lange spijkerbroek, één warme hoodie en één waterdichte jas mee voor onvoorspelbare weersomstandigheden.

5. Boek je vluchten van tevoren...

Vooral retourvluchten; in het buitenland zonder gegarandeerd ticket naar huis zonder geld zitten is nooit ideaal. Luchtvaartmaatschappijen geven hun vliegstoelen tot een jaar van tevoren vrij en hoe dichter je bij je vertrekdatum komt, hoe meer de prijzen stijgen, vooral in de laatste maand.

6. ...en wees slim over hoe je vliegt

Kies ervoor om op een dinsdag te reizen. De prijzen voor midweekse vluchten zijn lager omdat er een toeslag geldt voor weekendvluchten en je komt sneller door de kortere wachtrijen bij de incheckbalies en de beveiliging van de luchthaven. Vlieg ook economy - je hoeft niet te upgraden, hoe mooi Business Class er ook uitziet. Het geld dat je bespaart op goedkope stoelen kun je besteden aan eten of accommodatie als je aankomt. Goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn prima voor korte vluchten en hebben regelmatig goedkope aanbiedingen. Als je van plan bent om een weekendje weg te gaan, probeer dan licht in te pakken en alleen handbagage te gebruiken, zodat je wat geld kunt besparen op ruimbagage.

7. Omarm het OV

Bussen en treinen zijn goedkoper dan vliegtuigen. Zo eenvoudig is het! Een reis met een nachttrein betekent ook dat je een nacht in een hostel minder hoeft te betalen...

8. Eet je geld niet op

Goedkope lunches kun je kopen in een supermarkt of zelfs een plaatselijke versmarkt, in plaats van in een te duur café of restaurant. Probeer ook rond te lopen voordat je een plek uitkiest om te dineren; als je gewoon het eerste restaurant kiest dat je tegenkomt, weet je niet of je te veel uitgeeft. Het drinken van bier bij elk diner loopt al snel op - zowel je portemonnee als je taille zullen je dankbaar zijn als je soms voor water kiest. Als alternatief heb je in hostels en logeerkamers vaak toegang tot een keuken als je wat geld wilt besparen door zelf te koken.

9. Verdien terwijl je reist

Werkvakanties zijn een briljante manier om het je mogelijk te maken een aantal maanden per jaar (of meer) je reisdroom waar te maken: Geef skiles tijdens een winterseizoen, zorg voor vakantiegangers die in de zomer naar de Middellandse Zee reizen of verdien bij door taalles te geven in Thailand; je kunt zelfs freelancen terwijl je reist als je in staat bent om "onderweg" te werken. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos.

Reis met ons de wereld rond (en leer een taal terwijl je bezig bent)Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer