DE TOEIC SCORE

Jouw mogelijke TOEIC resultaat hangt af van welke test je maakt. Uit de veelgebruikte TOEIC Lees- en luistertest rolt een score van 10 tot 990, waarbij beide delen van de toets even zwaar wegen. Als je de TOEIC Spreek- en schrijftoets hebt gemaakt, krijg je een score van 10 tot 400, opnieuw eerlijk opgedeeld uit beide onderdelen. Je ontvangt de resultaten zeven tot vijftien dagen na het maken van de toets.

SCORE IJKPUNTEN

Als je de TOEIC hebt gemaakt omdat je je baankansen wilt vergroten, zoals veel mensen doen, is het belangrijk dat je na het ontvangen van je resultaten bepaalt of je die wel op je CV wilt zetten. Een lage score zal nadelig werken in een sollicitatie, dus kun je dan beter niet vermelden.

Wat is dan een "hoge" TOEIC score? Dat hangt heel erg af van het land waarin je solliciteert en de specifieke baaneisen. Veel mensen maken de TOEIC Luister- en leestoets om zakelijke redenen. Een TOEIC score van 900 of meer is in bijna alle gevallen een heel goed resultaat. Doorgaans kun je deze ook zeker op je CV zetten. Een TOEIC van 900 of meer wordt door de examenmakers als het hoogste niveau Engels gezien.

ANDERE SITUATIES

Als je solliciteert voor een baan waarin Engels geen vereiste is, staat een TOEIC score van 785 al goed op je CV. Het laat zien dat je Engels kunt gebruiken in de werkomgeving en daarmee valt jouw sollicitatie op. Moet je voor de baan echter vloeiend Engels spreken, dan kun je beter geen score van onder de 900 vermelden. Een resultaat tussen de 785 en de 900 zal nadelig werken voor jouw sollicitatie. Vermeld een score onder de 785 niet op je CV.

Het is ongebruikelijk om de TOEIC spreek- en schrijftoets om zakelijke redenen te maken. Maar als je dat doet, is een TOEIC score van 360 of een bewijs van een van de hoogste taalniveaus. Dit moet je dan absoluut op je cv zetten, maar vermeld er wel bij dat dit het resultaat van de spreek- en schrijftoets. Een score van 360 zou namelijk een lage score zijn op de lees- en luistertoets.