GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Mysterie opgelost? 5 theorieën die Stonehenge verklaren

Mysterie opgelost? 5 theorieën die Stonehenge verklaren

Stonehenge is een van de meest majestueuze en mysterieuze monumenten ter wereld. Hoewel er elk jaar duizenden toeristen naar dit 5000 jaar oude "wereldwonder" in Wiltshire, Engeland komen, is men het niet eens over de betekenis of het doel van deze kunstig gerangschikte stapel rotsen. Het mysterie van Stonehenge wordt alleen maar groter door het feit dat de bouwers - Druïden of buitenaardse wezens, afhankelijk van wie je het vraagt - geen hints hebben achtergelaten over het doel. Er zijn echter theorieën in overvloed en wij hebben 5 van de coolste en gekste theorieën voor je op een rijtje gezet:

1. Het is een gebedsplaats

Een van de oudste theorieën stelt dat Stonehenge werd gebouwd als een gebedsplaats. De uitlijning van de stenen en de manier waarop de henge zich opent in de richting van de midzomer zonsopgang geeft aan dat het monument werd opgericht voor rituele zonaanbidding.

2. Het is een eeuwenoude kristallen bol

Recentere studies hebben aangetoond dat Stonehenge onze voorouders in staat stelde om hemelse gebeurtenissen zoals zonsverduisteringen, zonnewendes en de nachtevening te voorspellen, net als een modern astronomisch observatorium. Doordat ze wisten waar ze zich in de seizoenscyclus bevonden, konden ze de landbouw en sociale en religieuze gebeurtenissen efficiënter plannen.

3. Het is een plaats van genezing

Een andere theorie beweert dat Stonehenge een plaats van genezing was. De ontdekking van oude menselijke resten in het gebied, allemaal met tekenen van verwonding of ziekte, geeft aan dat mensen mogelijk van zo ver weg als Ierland, Wales en Noord-Engeland zijn gereisd om bij Stonehenge genezing te zoeken voor hun kwalen.

4. Het is een reusachtig instrument

Een van mijn favoriete theorieën is waarschijnlijk dat Stonehenge is gebouwd om muziek te maken. Om tot deze conclusie te komen hebben onderzoekers maandenlang stukken steen op duizenden soorten rotsen geslagen en het geluid dat ze maakten opgenomen. Ze ontdekten dat de meeste een gedempte plof produceerden, maar dat de blauwstenen monolieten van de henge zingen als er op geslagen wordt. (Ik vraag me wel af of het vervoer van 50 ton stenen om een gigantische xylofoon te bouwen de rugpijn waard was!)

5. Het is gewoon iets wat twee verveelde holbewoners bij elkaar hebben gezet

Hoewel het zeker de minst wetenschappelijke van allemaal is, ben ik persoonlijk nogal dol op het idee dat deze schijnbaar majestueuze en bijzondere plek het product was van twee hardwerkende holbewoners die besloten hun tijd te verdrijven met het verslepen van enorme rotsblokken zonder enige reden. Als ik gelijk heb (en dat is zeer waarschijnlijk niet het geval), dan lachen de twee heren vast om onze domme pogingen om een oud mysterie op te lossen dat er eigenlijk nooit echt een was!

Wat de reden ook is, theorieën zullen blijven opduiken en bezoekers blijven vermaken voor de komende decennia, zo niet millennia.

Foto door mark_whatmough, Flickr / Creative Commons

Wil je Stonehenge eens in het echt zien?Ontdek Engeland met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer