DE TOEFL SPREEKTOETS

Het spreekonderdeel van de TOEFL IBT is de derde sectie. Tijdens de spreektest zie of hoor je opdrachten en moet je jouw antwoorden opnemen via de computer. Jouw antwoorden worden beoordeeld door een externe examinator, dus niet iemand op jouw testcentrum. De spreektest duurt in totaal 20 minuten en is het kortste onderdeel van de TOEFL. De TOEFL PBT kent geen spreeksectie.

Test gratis je Engels taalniveau

EXAMENSTRUCTUUR

Het TOEFL spreekonderdeel bestaat uit zes opgaven, waarvan twee "onafhankelijk" en vier "geïntegreerd" worden genoemd. Je moet deze opdrachten op volgorde maken en kan niet meer terug naar een eerder ingevulde vraag. Je begint met de twee "onafhankelijke" spreekopdrachten.

Opgave 1: Voorkeuren – Je wordt gevraagd om 45 seconden te vertellen over iets wat je goed kent, bijvoorbeeld een persoon, plek of evenement. Je krijgt vijftien seconden om je hierop voor te bereiden.

Opgave 2: Keuze – Je krijgt twee mogelijkheden voorgeschoteld en moet vertellen voor welke keuze jij zou gaan en waarom. Je hebt vijftien seconden om je voor te bereiden en 45 seconden om jouw antwoord op te nemen.

De vier geïntegreerde opdrachten van het TOEFL-luisteronderdeel houden in dat je iets leest en/of ergens naar luistert en vervolgens aan de slag gaat met een opdracht over wat je hebt gelezen en/of hebt gehoord.

Opgave 3 en 4: In de eerste twee geïntegreerde opdrachten moet je een korte tekst (van maximaal honderd woorden) lezen en luisteren naar een korte opname die over hetzelfde onderwerp gaat (van maximaal tachtig seconden) en vervolgens jouw antwoord op de opdracht opnemen. Na het beluisteren van de opname heb je dertig seconden om je voor te bereiden en vervolgens een minuut om jouw antwoord op te nemen.

Opgave 5 en 6: de laatste twee opgaven van de TOEFL spreektoets zijn ook geïntegreerde opgaven. Dit houdt in dat je naar een korte opname (van minder dan twee minuten) luistert en daarna een opgave beantwoordt over wat je hebt gehoord. Voor elke TOEFL spreekopgave krijg je twintig seconden de tijd om je voor te bereiden en een minuut om jouw antwoord op te nemen. De fragmenten die je hoort kunnen zowel delen uit lezingen als uit dialogen zijn.

RESULTATEN

Tijdens de gehele TOEFL spreektest kun je aantekeningen maken die je tijdens jouw opnamemoment kunt gebruiken. Elke TOEFL spreekopdracht wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 4, waarbij 4 het hoogste is. De gecombineerde opgavescores worden vervolgens omgerekend naar een score van 0 tot 30 voor het complete TOEFL-luisteronderdeel. Een score van 26 of hoger wordt gezien als een goede score voor de TOEFL spreeksectie.

Hierna volgt het laatste deel van het TOEFL examen. Dit is het schrijfonderdeel.